Ratatouille

Ratatouille

Pamiętasz scenę z filmu animowanego „Ratatouille”, kiedy szczurek Remy przyrządza danie, którego nazwę później tytuł filmu przybiera? Ratatouille to proste, a jednocześnie niesamowicie smaczne danie, które pochodzi z kuchni prowansalskiej. Ta warzywna mieszanka to prawdziwy hit lata, kiedy składniki są najbardziej soczyste i pełne smaku. Jaśniejsze i bardziej smakowite niż w rzeczywistości, ratatouille z filmu „Ratatouille” będzie przepisem, którym będziesz chciał się pochwalić przed rodziną i przyjaciółmi. Metamorfoza warzyw w pikantne, soczyste danie pełne smaku to absolutna magia kulinarna. Czy jesteś gotów na wyzwanie i stworzenie własnego, domowego ratatouille?

Składniki:

  • 1 Bakłażan
  • 1 cukinia
  • 5 pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • magi do smaku
  • śmietana
  • olej

Ratatouille – jak zrobić?

  1. Papryki należy obrać ze skóry, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Następnie kroimy cebule w grube księżyce, a czosnek w plasterki. Wrzucamy wszystko do garnka i dusimy przez około 30 min, doprawiając solą i pieprzem. A gdy trochę się poddusi podlać wodą i przykryć.
  2. W tym czasie kroimy bakłażana na równe plasterki około 5 mm i dobrze solimy i odstawiamy. Tak samo cukinie i pomidora ( wcześniej oparzając go i obierając ze skórki ) ( pomidora nie solić wcześniej, gdyż puści soki).
  3. Wracamy do sosu. Gdy już papryka, cebulka i czosnek są miękkie to miksujemy na jednolitą masę ( w razie potrzeby dosalamy i dopieprzamy ). Dodajemy bazylii i 3 łyżki śmietany i miksujemy ponownie. Gdy już masa będzie nam odpowiadała wlewamy ją do naczynia w którym będziemy piekli danie ( polecam foremkę na tartę ).
  4. Warzywa układamy tak jak jest to widoczne na zdjęciu: Bakłażan, cukinia i pomidor w takiej kolejności. Następnie jeszcze delikatnie wszystko solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi.
  5. Nastawiamy piekarnik na 180/200 stopni, a nasze przepyszne danie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 45-50 min. Później ściągamy folię i jeszcze 20 min niech się piecze. Później wyłączamy piekarnik i niech przez 10 min dojdzie danie do siebie.
  6. Na talerzu układamy ładnie i polewamy zgrabnie sosikiem.

Słowa kluczowe: ratatuj, przepis, z bajki

Ratatouille – dodatkowe informacje

Po pokrojeniu bakłażana i cukini należy je posolić i odstawić na 5 min.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ratatouille w cukini
Następny przepis: RAVIOLI z DYNIOWYM NADZIENIEM (RAVIOLI con la ZUCCA )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode