RAVIOLI z DYNIOWYM NADZIENIEM (RAVIOLI con la ZUCCA )

RAVIOLI z DYNIOWYM NADZIENIEM (RAVIOLI con la ZUCCA )

Kieszonki tortelli wypełnione aksamitnym nadzieniem z dyni, podane z aromatycznym masłem szałwiowym – brzmi jak marzenie każdego smakosza. Ten przepis na Ravioli z Dyniowym Nadzieniem (Ravioli con la Zucca) na pewno skradnie wasze serca. Włoska kuchnia jest znana na całym świecie ze swojego bogactwa i różnorodności smaków, a ravioli to jedno z jej najbardziej ikonicznych dań. Ten konkretny przepis wyróżnia delikatna i kremowa tekstura dynamicznego farszu z dyni. Przygotujcie się na wyjątkowy posiłek, który zachwyci równie mocno podniebienie co oczy.

Składniki:

  • ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ciepła woda
  • nadzienie:
  • ok. 0,5 kg dyni (1 szklanka pure)
  • 30 g sera typu parmezan
  • 1-2 żółtka (bałko zostawić do sklejania pierożków)
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • czrny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szałwia (najlepiej świeża)
  • oliwa z oliwek
  • do podania:
  • masło
  • świeża szałwia
  • starty parmezan
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Ravioli z dyniowym nadzieniem (ravioli con la zucca ) – jak zrobić?

  1. Przygotować pure z dyni.
    Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem na pure.
  2. Przygotować nadzienie.
    Na patelni rozgrzać oliwę z kilkoma listkami świeżej szałwi, zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, a następnie dodać 1 szklankę wcześniej przygotowanego pure z dyni. Poddusić przez chwilę razem. Wystudzić dynię i usunąć szałwię. Dodać starty na drobnej tarce parmezan, żółtka (najpierw jedno, jeżeli konsystencja nie będzie zadowalająca dodać drugie żółtko), doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nadzienie wstawić do lodówki na godzinę (można przygotować dzień wcześniej).
  3. Przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, wbić do środka jajka. Roztrzepywać widelcem jajka zabierając po trochę mąki, Jak masa jajeczna zgęstnieje zacząć zagniatać ciasto rękami (powoli dodawać odrobinę wody, aby ułatwić połączenie się składników). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i odstawić na min.0,5 godziny. Po tym czasie ciasto odpocznie i będzie się lepiej rozwałkowywać.
  4. Zlepianie ravioli używając formy.
    Ciasto podzielić na części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na cienkie placki 2 porcje ciasta Ułożyć jeden placek na formie opruszonej mąką, rozłożyć po łyżeczce nadzienia, przykryć drugim plackiem i mocno dociskając wałkować po formie. W momencie jak będzie widać, że ravioli pooddzielały się od siebie odwrócić formę, uderzyć nią mocno w stolnicę, w ten sposób wszystkie ravioli wypadną i są gotowe.
  5. Zlepianie ravioli bez formy.
    Ciasto podzielić na części, porcję ciasta rozwałkowywać wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 cm od siebie. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem (wypychać powietrze), radełkiem wyciąć kwadraciki (z farszem znajdującym się w centrum).
  6. Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty (zależy od grubości ciasta), aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni, dodać parę listków szałwii. Ravioli wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, delikatnie wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym parmezanem.

Buon Appetito!

Ravioli – dodatkowe informacje

Kto posiada mikser planetarnym będzie bardzo pomocny.

Ciasto: połączyć wszystkie składniki (przesianą mąkę, sól i jajka) dodając w miarę potrzeby odrobinę letniej wody. Wyrabiać do momentu, aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.

Uformować kulkę i przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i odstawić na min. 0,5 godziny.

Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi Waszego modelu miksera, a następnie postępować zgodnie z pkt.4B.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ratatouille
Następny przepis: RAVIOLI z RICOTTĄ i SZPINAKIEM (RAVIOLI con RICOTTA e SPINACI)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode