Ratatouille w cukini

Ratatouille w cukini

Odkryj pyszne i zdrowe danie kuchni francuskiej – Ratatouille w cukinii. Ta pełna warzyw propozycja, z dużą ilością miąższu z cukinii, jest nie tylko smaczna, ale i atrakcyjna wizualnie. Ratatouille z cukinii to idealny sposób na prosty i lekki obiad lub kolację, który dostarczy Ci mnóstwo dobrego dla zdrowia pożywienia. Pomimo swojej francuskiej proweniencji, jest to danie łatwe do przygotowania, a składniki są powszechnie dostępne i nietrudne do znalezienia. Jego podstawą są naturalnie warzywa, a szczególnie miąższ z cukinii, co sprawia, że jest to doskonała propozycja dla wegetarian.

Składniki:

  • 4 cukinie o okrągłym kształcie
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 duże, mięsiste pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej bazylii i oregano
  • gałązka świeżego tymianku
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Ratatouille w cukini – jak zrobić?

  1. Okrągłe cukinie dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy wierzchy (odkładamy), delikatnie wydrążamy środki zostawiając dość grubą ściankę miąższu (ok. 1,5 cm). Wydrążony miąższ zachowujemy. Wydrążone cukinie blanszujemy w osolonym wrzątku ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości warzyw), a na 2 minuty przed końcem dodajemy odcięte czapeczki. Wyjmuj i lekko osuszamy.
  2. Wszystkie warzywa (cukinię, papryki, pomidory, cebulę) myjemy, osuszamy. Z pomidorów usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, wraz z cukinią, miąższem z cukinii i cebulą kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Zioła myjemy, listki odrywamy od łodyżek i siekamy.
  3. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i czosnek, smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i cukinię wraz z pokrojonym miąższem (jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody – ok. 1/5 szklanki), dusimy 8-10 minut.
  4. Do warzyw dodajemy pomidory, całość podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami (bazylią, oregano i tymiankiem), gotujemy jeszcze 3-5 minut by smaki się przeszły.
  5. Ratatouille rozlewamy do cukiniowych miseczek, przykrywamy odciętymi wierzchami. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Sposób przygotowania:

Okrągłe cukinie dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy wierzchy (odkładamy), delikatnie wydrążamy środki zostawiając dość grubą ściankę miąższu (ok. 1,5 cm). Wydrążony miąższ zachowujemy.

Wydrążone cukinie blanszujemy w osolonym wrzątku ok. 6-8 minut (w zależności od wielkości warzyw), a na 2 minuty przed końcem dodajemy odcięte czapeczki. Wyjmuj i lekko osuszamy.

Wszystkie warzywa (cukinię, papryki, pomidory, cebulę) myjemy, osuszamy. Z pomidorów usuwamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, wraz z cukinią, miąższem z cukinii i cebulą kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Zioła myjemy, listki odrywamy od łodyżek i siekamy.

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i czosnek, smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy paprykę i cukinię wraz z pokrojonym miąższem (jeżeli to konieczne podlewamy niewielką ilością wody – ok. 1/5 szklanki), dusimy 8-10 minut.

Do warzyw dodajemy pomidory, całość podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami (bazylią, oregano i tymiankiem), gotujemy jeszcze 3-5 minut by smaki się przeszły.

Ratatouille rozlewamy do cukiniowych miseczek, przykrywamy odciętymi wierzchami. Podajemy z ciemnym pieczywem.

xxxx – dodatkowe informacje

Tak przygotowane danie można także odgrzewać lub zapiekać w piekarniku.

Z podanych składników wychodzi naprawdę spora porcja ratatouille, która spokojnie zostanie na następny dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ratatouille
Następny przepis: Ratatuj z mielonym mięskiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode