PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ

PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ

Zachęcamy do próby nieco odmiennego podejścia do tradycyjnej pizzy i stworzenia niezapomnianej kompozycji smaków, jaką jest pizza ze szparagami i mozzarellą. Ten wyjątkowy przepis łączy w sobie delikatność i słodkość szparagów z intensywnym smakiem rozpływającego się w ustach sera mozzarella. Jest to danie, które z pewnością zaskoczy i oczaruje swoją kreatywnością zarówno miłośników pizzy, jak i tych, którzy cenią sobie zdrowe, ale jednocześnie smaczne posiłki. Pizza ze szparagami i mozzarellą to prawdziwa uczta dla podniebienia, głębokie smaki, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zachęcamy do wypróbowania!

Składniki:

  • CIASTO:
  • (2 pizze o średnicy ok. 35 cm)
  • mąka pszenna – 500 g
  • drożdże świeże – 30 g
  • letnia woda – 250 ml
  • oliwa z oliwek – 50 ml
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • DODATKI:
  • szparagi zielone
  • oliwki
  • mozzarella + sól, pieprz, bazylia, oregano

Pizza ze szparagami i mozzarellą – jak zrobić?

  1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Świeże drożdże wkruszamy do miski, zasypiemy cukrem, mieszamy do rozpuszczenia.

    Dodajemy wodę i olej, mieszamy.

    Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić to robotem kuchennym z końcówką hak ).

    Wyrobione dzielimy na 2 części, formujemy kulę, zawijamy w folię, stawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

    Po tym czasie posypujemy blat mąką, rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ).

    Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą.

    Układamy dodatki ( w moim przypadku pokrojone zielone szparagi, zielone oliwki i ser mozzarella oraz przyprawy do smaku ) i zapiekamy ok. 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C ).

    Smacznego!

PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ – dodatkowe informacje

Ciasto na pizzę jest uniwersalne. Szparagi śmiało możecie zastąpić ulubionymi dodatkami!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)
Następny przepis: Pizza z ulubionymi dodatkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode