Pizza z ulubionymi dodatkami

Pizza z ulubionymi dodatkami

Dla wielu z nas pizza to synonim słodkiego lenistwa, weekendowego odpoczynku lub idealnej potrawy na spotkanie z przyjaciółmi. Pizza z ulubionymi dodatkami, której przepis znajdziecie poniżej, to idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie domową, samodzielnie przygotowaną wersję tego popularnego dania. Wykorzystanie składników według własnych upodobań daje nieograniczone możliwości smakowe. W naszej propozycji stawiamy na klasykę, lecz możecie dowolnie modyfikować składniki. Przepisy Joli na pizzę zawsze są proste, przystępne i co najważniejsze – smaczne. Sprawdźcie, jak łatwo jest zrobić domową pizzę z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • Plaska łyżeczka cukru
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżki oleju
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Łyżeczka oregano
  • Sos:
  • – 300 ml przecieru pomidorowego
  • – 1 ząbek czosnku
  • – 1 łyżeczka oregano
  • – 1 łyżeczka bazylii
  • Dodatkowo
  • 100 g sera mozzarella (białe kulki)
  • 150 g sera gouda lub mozzarella (twardego w kawałku)
  • Dodatki (przykładowe)
  • Kilka pieczarek
  • Kilka plasterków szynki lub salami
  • Papryka czerwona świeża
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej

Pizza z ulubionymi dodatkami – jak zrobić?

  1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki z ciepłą wodą. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki. ( nie dużo, ciasto ładnie się wyrabia, ma odchodzić od ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  2. Przecier pomidorowy wlewamy na patelnię i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Mieszając dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy chwilę na masełku. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę.
  4. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy, wałkujemy, podrzucamy na drugą stronę. Formujemy okrągły placek. ( Wielkość dostosować do piekarnika, lub formy jaką posiadamy. U mnie średnica pizzy wyniosła 34cm- przed zagięciem brzegów.) Na ciasto nakładamy sos, na całej powierzchni placka. Następnie podwijamy pizzę do środka, tworząc grubsze brzegi, i je też chlapiemy trochę sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na pomidorowym sosie, dokładamy równomiernie pozostałe składniki, według uznania. Na koniec posypujemy pizzę startym serem i oregano.

Sposób przygotowania:

Pizza z ulubionymi dodatkami – jak zrobić?

  1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki z ciepłą wodą. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki. ( nie dużo, ciasto ładnie się wyrabia, ma odchodzić od ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  2. Przecier pomidorowy wlewamy na patelnię i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Mieszając dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy chwilę na masełku. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę.
  4. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy, wałkujemy, podrzucamy na drugą stronę. Formujemy okrągły placek. ( Wielkość dostosować do piekarnika, lub formy jaką posiadamy. U mnie średnica pizzy wyniosła 34cm- przed zagięciem brzegów.) Na ciasto nakładamy sos, na całej powierzchni placka. Następnie podwijamy pizzę do środka, tworząc grubsze brzegi, i je też chlapiemy trochę sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na pomidorowym sosie, dokładamy równomiernie pozostałe składniki, według uznania. Na koniec posypujemy pizzę startym serem i oregano.
  5. Pizzę piec w piekarniku od 20 do 35 minut. Tak aby ciasto się zrumieniło, ale nie przypaliło. Można to zrobić w foremce na pizzę, lub bezpośrednio na kratce piekarnika podkładając papier do pieczenia.

Pizza z ulubionymi dodatkami – dodatkowe informacje

Można użyć dowolnych składników, dodatków na pizzę, według uznania. Ciasto na pizzę lubi być rozciągane, podrzucane, dzięki temu jest napowietrzone, puszyste i elastyczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ
Następny przepis: Pizza ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode