Pizza ze szpinakiem
Ta niewiarygodnie smaczna i sycąca pizza ze szpinakiem to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Ser jest tu cudownie roztopiony i łączy się idealnie z soczystym szpinakiem, tworząc niezapomniane smaki. Recapie znajdują się tylko najzdrowsze składniki, dlatego jest odpowiednie dla tych, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Zarówno miłośnicy wegetariańskich potraw, jak i zapaleni pizzoholicy, docenią ten przepis. Prosty w przygotowaniu i niewymagający specjalistycznych umiejętności, stanowi doskonały pomysł na kolację lub weekendowy obiad. Przygotuj się na prawdziwą ucztę z tą niewiarygodnie aromatyczną i apetyczną pizzą ze szpinakiem.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- półtorej szklanki mąki pszennej
- 2 i pół dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- około 150 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- Dodatkowo:
- 45 dag mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie według uznania
- przyprawa śródziemnomorska według uznania
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- 10 dag sera żółtego
- dowolny ulubiony ketchup
Pizza ze szpinakiem – jak zrobić?
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
- Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody na gęstym sicie. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, dodajemy szpinak i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą śródziemnomorską. Studzimy.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 25 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem, następnie równomiernie wykładamy szpinak i oprószamy ziołami prowansalskimi.
- Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach i pieczemy, aż ser się rozpuści.
- Gotową pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem. Smacznego.
Pizza ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Zamiast przyprawy śródziemnomorskiej możemy użyć przyprawy do pizzy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza z ulubionymi dodatkami
Następny przepis: Pizza ze śmietankowym sosem i salami