PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ
Składniki:
- CIASTO:
- (2 pizze o średnicy ok. 35 cm)
- mąka pszenna – 500 g
- drożdże świeże – 30 g
- letnia woda – 250 ml
- oliwa z oliwek – 50 ml
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżeczka
- DODATKI:
- szparagi zielone
- oliwki
- mozzarella + sól, pieprz, bazylia, oregano
Pizza ze szparagami i mozzarellą – jak zrobić?
-
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Świeże drożdże wkruszamy do miski, zasypiemy cukrem, mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy wodę i olej, mieszamy.
Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić to robotem kuchennym z końcówką hak ).
Wyrobione dzielimy na 2 części, formujemy kulę, zawijamy w folię, stawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie posypujemy blat mąką, rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ).
Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą.
Układamy dodatki ( w moim przypadku pokrojone zielone szparagi, zielone oliwki i ser mozzarella oraz przyprawy do smaku ) i zapiekamy ok. 10-12 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C ).
Smacznego!
PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ – dodatkowe informacje
Ciasto na pizzę jest uniwersalne. Szparagi śmiało możecie zastąpić ulubionymi dodatkami!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIZZA z TUŃCZYKIEM (PIZZA con il TONNO)
Następny przepis: Pizza z ulubionymi dodatkami