Pieczony pstrąg w ziołach
Pieczony pstrąg w ziołach to przepis, który ucieszy zarówno miłośników ryb, jak i entuzjastów zdrowego odżywiania. Pstrąg pełen jest białka, dobrze korzysta na smaku od prostoty pieczenia i doskonale komponuje się z różnymi ziołami. Zioła dodają nie tylko smaku, ale również potęgują walory zdrowotne dania. Różnorodność ziół, które można tutaj wykorzystać, jest ogromna, co pozwala na eksperymentowanie i dostosowywanie przepisu do indywidualnych upodobań. Pstrąg w ziołach z piekarnika to nieskomplikowane do przygotowania danie, które z pewnością zachwyci zarówno gospodarzy jak i gości. Docenią go szczególnie ci, którzy cenią prostotę i naturalność produktów.
admin
Składniki:
- dla 4 osób:
- 4 pstrągi tęczowe wypatroszone
- przyprawa do ryb
- pieprz cytrynowy
- sól morska
- zioła suszone: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, zioła prowansalskie
- zioła świeże: natka pietruszki, cząber, szałwia, oregano
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 plastry cytryny
- oliwa z oliwek
- 4 plasterki masła
- Umyj rybę i osusz ją papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj ją suszonymi ziołami oraz przyprawami, włączając brzuszki. Skrop oliwą i odstaw na minimum 2-3 godziny. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Do każdego brzuszka włóż plaster masła, 2-3 plasterki czosnku, kilka gałązek świeżych ziół oraz plasterek cytryny.
- Umieść każdą rybę na folii aluminiowej, skrop ją sokiem z cytryny i owiń folią.
- Połóż zawinięte ryby na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut, a następnie odwij folię i piecz jeszcze 2-5 minut.
Pieczony pstrąg w ziołach – dodatkowe informacje
Zioła można zamienić i zastosować takie jak lubimy lub jakie akurat mamy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa
Następny przepis: Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną