Pieczony pstrąg w ziołach

Pieczony pstrąg w ziołach

Pieczony pstrąg w ziołach to przepis, który ucieszy zarówno miłośników ryb, jak i entuzjastów zdrowego odżywiania. Pstrąg pełen jest białka, dobrze korzysta na smaku od prostoty pieczenia i doskonale komponuje się z różnymi ziołami. Zioła dodają nie tylko smaku, ale również potęgują walory zdrowotne dania. Różnorodność ziół, które można tutaj wykorzystać, jest ogromna, co pozwala na eksperymentowanie i dostosowywanie przepisu do indywidualnych upodobań. Pstrąg w ziołach z piekarnika to nieskomplikowane do przygotowania danie, które z pewnością zachwyci zarówno gospodarzy jak i gości. Docenią go szczególnie ci, którzy cenią prostotę i naturalność produktów.

Składniki:

  • dla 4 osób:
  • 4 pstrągi tęczowe wypatroszone
  • przyprawa do ryb
  • pieprz cytrynowy
  • sól morska
  • zioła suszone: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, zioła prowansalskie
  • zioła świeże: natka pietruszki, cząber, szałwia, oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 plastry cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 4 plasterki masła

  1. Umyj rybę i osusz ją papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj ją suszonymi ziołami oraz przyprawami, włączając brzuszki. Skrop oliwą i odstaw na minimum 2-3 godziny. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Do każdego brzuszka włóż plaster masła, 2-3 plasterki czosnku, kilka gałązek świeżych ziół oraz plasterek cytryny.
  2. Umieść każdą rybę na folii aluminiowej, skrop ją sokiem z cytryny i owiń folią.
  3. Połóż zawinięte ryby na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 15 minut, a następnie odwij folię i piecz jeszcze 2-5 minut.

Pieczony pstrąg w ziołach – dodatkowe informacje

Zioła można zamienić i zastosować takie jak lubimy lub jakie akurat mamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa
Następny przepis: Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode