Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną

Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną

Wyobraź sobie aromatyczny, soczysty schab prosto z pieca, który przywodzi na myśl rodzinne, niedzielne obiady. Teraz dodaj do niego nutę wędzonej słoniny i rześkość czosnku, które doskonale komponują się z delikatnym mięsem. Zainspirowany tradycyjnymi polskimi przepisami, stworzyliśmy coś wyjątkowego dla miłośników intensywnych smaków. Nasz przepis na pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonała jakość mięsa, połączona z tą wyjątkową mieszanką dodatków, czyni go idealnym daniem na specjalne okazje. Sprawia, że chce się wracać do niego raz po raz, odkrywając na nowo te niepowtarzalne smaki. Oto sekret prawdziwej polskiej gościnności.

Składniki:

  • -1,2 kg schabu
  • -wędzona słonina (u mnie paprykowa)
  • -4 ząbki czosnku
  • -majeranek
  • -sól
  • -pieprz czarny
  • -2 cebule
  • -4 liście laurowe
  • -6 kulek ziela angielskiego
  • -jedna spora marchewka
  • -jeden duży lub dwa mniejsze korzenie pietruszki

Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Opłukany zimną wodą schab dokładnie osuszyć za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego.
    Ponakłuwać za pomocą noża gęsto do głębokości połowy mięsa.
    W co drugą dziurkę włożyć małe kawałki słoniny, a w pozostałe, przekrojone na pół, obrane ząbki czosnku.
    Na dno rondla położyć warstwę pokrojonej w plasterki jednej cebuli z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i położyć na niej mięso. Plasterkami drugiej cebuli obłożyć wierzch i boki schabu.
    Odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.
    Na drugi dzień wyciągamy schab z cebuli, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę z marynaty, oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa.
    Na patelni rozgrzewamy dobrze niewielką ilość oleju rzepakowego i obsmażamy krótko, ale do zrumienienia, mięso z każdej strony.
    Przekładamy do przygotowanego rondla z warzywami, obsypujemy delikatnie pieprzem, solą i obficie posypać majerankiem.
  3. Wierzch mięsa obkładamy cienkimi plasterkami słoniny, podlewamy 2 szklankami gorącej wody lub bulionu i po przykryciem wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na mniej więcej pół godz.
  4. Kiedy mięso nabierze temperatury zmniejszyć do 180° C i piec dalej kolejne pół godz. polewając wytworzonym sosem. Po czym odkryć mięso i kolejne 20 min. dopiekać. Ważne jest częste polewanie sosem!
    Mięso wyciągnąć z brytfanki, przecedzić sos. Ze schabu ściągnąć słoninę, pokroić na plastry.
    Sos można zagęścić prażąc na suchej patelni łyżkę mąki do lekkiego zrumienienia i roztrzepać za pomocą rózgi z częścią sosu, połączyć z resztą sosu, dobrze mieszać, aby nie było grudek i zagotować.
    Można pozostawić sos naturalny.
    Do sosu włożyć plastry schabu i pozostawić chwilę w celu zintegrowania smaków.

Pieczony schab szpikowany czosnkiem i wędzoną słoniną – dodatkowe informacje

Podawać z ziemniaczanym purée lub ulubioną kaszą, z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony pstrąg w ziołach
Następny przepis: Pieczony schab ze śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode