Pieczony pasztet z indyka

Pieczony pasztet z indyka

Zazwyczaj typowy pasztet łączony jest ze świętami i rodziną. Rzadko kiedy jest on przygotowywany bez szczególnej okazji, co jest dużym błędem. Pasztet z indyka to jedno z tych dań, które rozpala nasze kubki smakowe, a jego delikatność i wyjątkowy smak sprawiają, że jest idealny na każdą okazję. Pieczony pasztet z indyka to wykwintne danie, które może podbić serce każdego miłośnika kulinariów. Doskonałym pomysłem mogą być przepisy na tę wersję mięsa, szczególnie jeśli jesteś fanem pieczonego udźca z indyka. Pasztet z indyka to prawdziwa kwestia smaku!

Składniki:

  • 2 kilogramy świeżego mięsa z indyka
  • 800 gramów wątróbki z kurcząt
  • 1 pęczek włoszczyzny – 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, po kawałku selera i poru
  • 500 gramów pieczarek
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 3 jajka
  • 1 bułka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta
  • 50 gramów masła
  • Olej do smażenia

Pieczony pasztet z indyka – jak zrobić?

  1. Mięso z indyka umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić w mniejsze kawałki. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Dodać przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Całość gotować do miękkości mięsa ok. 2 godziny. Po godzinie dodać obraną włoszczyznę i gałązkę lubczyku.
  2. W czasie gotowania mięsa cebule, ząbki czosnku i pieczarki obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać umytą i osuszoną wątróbkę z kurcząt i całość przesmażyć do miękkości wątróbki. Gotowe bez oleju przełożyć do miski. Na pozostałym oleju przesmażyć pieczarki. Wątróbkę oraz pieczarki przemielić w maszynce do mielenia mięsa.
  3. Ugotowane mięso obrać jeszcze gorące z kości (uważać, aby się nie poparzyć sobie palców) i również przemielić wraz z włoszczyzną w maszynce. Do masy mięsnej dodać 1 łyżkę wywaru, namoczoną w wywarze bułkę oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać. Masę posolić i ew. jeszcze popieprzyć. Dodać jeszcze majeranku i suszonego czosnku. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do aluminiowych keksówek (mi wystarczyło na 3 i ½ keksówki). Każdą formę posypać tartą bułką i ułożyć po 3 cienkie plastry masła. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 60 minut. Upieczone pasztety odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie włożyć na noc do lodówki. Pasztet można mrozić.

Pieczony pasztet z indyka – dodatkowe informacje

Pasztet piec najlepiej w dostępnych w handlu aluminiowych keksówkach, które nie wymagają natłuszczania. Można jednak również upiec w normalnej keksówce, natomiast należy ją wcześniej natłuścić i wysypać bułką tartą. Z pozostałego wywaru można przygotować zupę – należy ją jeszcze do smaku przyprawić, dodać pietruszki i ulubione dodatki, np. makaron.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony łosoś z ziołami i cytryną
Następny przepis: Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode