Pieczony pasztet z indyka
Zazwyczaj typowy pasztet łączony jest ze świętami i rodziną. Rzadko kiedy jest on przygotowywany bez szczególnej okazji, co jest dużym błędem. Pasztet z indyka to jedno z tych dań, które rozpala nasze kubki smakowe, a jego delikatność i wyjątkowy smak sprawiają, że jest idealny na każdą okazję. Pieczony pasztet z indyka to wykwintne danie, które może podbić serce każdego miłośnika kulinariów. Doskonałym pomysłem mogą być przepisy na tę wersję mięsa, szczególnie jeśli jesteś fanem pieczonego udźca z indyka. Pasztet z indyka to prawdziwa kwestia smaku!
admin
Składniki:
- 2 kilogramy świeżego mięsa z indyka
- 800 gramów wątróbki z kurcząt
- 1 pęczek włoszczyzny – 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, po kawałku selera i poru
- 500 gramów pieczarek
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 5 listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 gałązka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 3 jajka
- 1 bułka
- Sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta
- 50 gramów masła
- Olej do smażenia
Pieczony pasztet z indyka – jak zrobić?
- Mięso z indyka umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić w mniejsze kawałki. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Dodać przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Całość gotować do miękkości mięsa ok. 2 godziny. Po godzinie dodać obraną włoszczyznę i gałązkę lubczyku.
- W czasie gotowania mięsa cebule, ząbki czosnku i pieczarki obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać umytą i osuszoną wątróbkę z kurcząt i całość przesmażyć do miękkości wątróbki. Gotowe bez oleju przełożyć do miski. Na pozostałym oleju przesmażyć pieczarki. Wątróbkę oraz pieczarki przemielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Ugotowane mięso obrać jeszcze gorące z kości (uważać, aby się nie poparzyć sobie palców) i również przemielić wraz z włoszczyzną w maszynce. Do masy mięsnej dodać 1 łyżkę wywaru, namoczoną w wywarze bułkę oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać. Masę posolić i ew. jeszcze popieprzyć. Dodać jeszcze majeranku i suszonego czosnku. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do aluminiowych keksówek (mi wystarczyło na 3 i ½ keksówki). Każdą formę posypać tartą bułką i ułożyć po 3 cienkie plastry masła. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 60 minut. Upieczone pasztety odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie włożyć na noc do lodówki. Pasztet można mrozić.
Pieczony pasztet z indyka – dodatkowe informacje
Pasztet piec najlepiej w dostępnych w handlu aluminiowych keksówkach, które nie wymagają natłuszczania. Można jednak również upiec w normalnej keksówce, natomiast należy ją wcześniej natłuścić i wysypać bułką tartą. Z pozostałego wywaru można przygotować zupę – należy ją jeszcze do smaku przyprawić, dodać pietruszki i ulubione dodatki, np. makaron.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony łosoś z ziołami i cytryną
Następny przepis: Pieczony Pasztet z mieszanego mięsa