Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią

Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią

Cieszący się popularnością w wielu kuchniach świata, pieczony kurczak jest danie, które zachwyci koneserów prostoty i niezwykle intensywnego smaku. W przepisie na pieczonego kurczaka z lubczykiem i szałwią, te dwa zioła dodają wyrafinowanego akcentu i wspaniale dopełniają charakterystyczną dla kurczaka słodką nutę. Lubczyk nadaje mu bogatego, nieco miętowego smaku, podczas gdy szałwia dodaje wyrazistości i niepowtarzalnego aromatu. Można go podać na obiad z przyjaciółmi czy na rodzinne spotkanie. Każdy kęs to uczta dla zmysłów, a zapach pieczącego się kurczaka z szałwią wypełni dom niezwykłym aromatem, wprowadzając atmosferę domowego ciepła.

Składniki:

  • 1 świeży kurczak (około 1-1,5kg)
  • pęczek świeżego lubczyku
  • pęczek świeżej szałwii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • około 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • pół łyżeczki curry
  • 3 łyżki klasycznej przyprawy do kurczaka
  • olej

Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią – jak zrobić?

  1. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawy wymieszać ze sobą w jednej miseczce i porządnie natrzeć nimi mięso. Przyprawionego kurczaka wstawić do lodówki na całą noc. Cebulę pokroić w ćwiartki, ząbki czosnku w plasterki. W naczyniu do zapiekania położyć kurczaka do wnętrza włożyć ćwiartkę cebuli, kilka plasterków czosnku i po kilka gałązek szałwii i lubczyku.
  2. Wokół mięsa ułożyć świeże gałązki ziół, cebulę i czosnek. Całość skropić porządnie olejem, podlać 3 łyżkami wody i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem ok 1,2-1,5 godziny w temperaturze 200 stopni aż mięso stanie się porządnie rumiane.

Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią – dodatkowe informacje

1/ Dodatkowo można użyć gotowej mieszanki suszonych ziół do drobiu.

2/ Zamiast w naczyniu kurczaka można upiec w rękawie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem
Następny przepis: Pieczony kurczak z kolendrą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode