Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią
Cieszący się popularnością w wielu kuchniach świata, pieczony kurczak jest danie, które zachwyci koneserów prostoty i niezwykle intensywnego smaku. W przepisie na pieczonego kurczaka z lubczykiem i szałwią, te dwa zioła dodają wyrafinowanego akcentu i wspaniale dopełniają charakterystyczną dla kurczaka słodką nutę. Lubczyk nadaje mu bogatego, nieco miętowego smaku, podczas gdy szałwia dodaje wyrazistości i niepowtarzalnego aromatu. Można go podać na obiad z przyjaciółmi czy na rodzinne spotkanie. Każdy kęs to uczta dla zmysłów, a zapach pieczącego się kurczaka z szałwią wypełni dom niezwykłym aromatem, wprowadzając atmosferę domowego ciepła.
admin
Składniki:
- 1 świeży kurczak (około 1-1,5kg)
- pęczek świeżego lubczyku
- pęczek świeżej szałwii
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- około 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- pół łyżeczki curry
- 3 łyżki klasycznej przyprawy do kurczaka
- olej
Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią – jak zrobić?
- Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawy wymieszać ze sobą w jednej miseczce i porządnie natrzeć nimi mięso. Przyprawionego kurczaka wstawić do lodówki na całą noc. Cebulę pokroić w ćwiartki, ząbki czosnku w plasterki. W naczyniu do zapiekania położyć kurczaka do wnętrza włożyć ćwiartkę cebuli, kilka plasterków czosnku i po kilka gałązek szałwii i lubczyku.
- Wokół mięsa ułożyć świeże gałązki ziół, cebulę i czosnek. Całość skropić porządnie olejem, podlać 3 łyżkami wody i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem ok 1,2-1,5 godziny w temperaturze 200 stopni aż mięso stanie się porządnie rumiane.
Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią – dodatkowe informacje
1/ Dodatkowo można użyć gotowej mieszanki suszonych ziół do drobiu.
2/ Zamiast w naczyniu kurczaka można upiec w rękawie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem
Następny przepis: Pieczony kurczak z kolendrą