Pieczony kurczak z kolendrą

Pieczony kurczak z kolendrą

Przedstawiamy przepis na pysznego pieczonego kurczaka z kolendrą – idealny na rodzinne obiady lub przyjęcia. Kurczak jest dosłownie przesiąknięty smakiem i aromatem świeżej kolendry, która nadaje potrawie wyjątkowej nuty. To wyrafinowane danie, które pozostaje jednak proste w przygotowaniu, sprawiając, że idealnie wpisuje się w codzienną kuchnię. Ten pieczony kurczak z kolendrą to prawdziwa uczta dla miłośników drobiu. Mięso jest soczyste i pełne smaku, a obecność kolendry sprawia, że danie nabiera orientalnego charakteru. Przepis jest elastyczny, co pozwala na eksperymentowanie i dodanie innych ulubionych przypraw.

Składniki:

  • 8 nóg z kurczaka lub udek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek kolendry
  • pomidorki koktajlowe

Pieczony kurczak z kolendrą – jak zrobić?

  1. W miseczce mieszamy syrop z papryką i olejem. Nacieramy marynatą kurczaka. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania.
  2. Pieczemy w 160 stopniach przez 1 godzinę, po czym zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
  3. Kurczaka podajemy z kolendrą i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół.

Propozycja podania:

  1. Ziemniaki i sałatka np. z sałaty, papryki, cebuli, pomidora i mini mozzarelli + miodowy winegret (oliwa, sok z cytryny, miód, sól, pieprz).

Pieczony kurczak z kolendrą – dodatkowe informacje

Przed przygotowaniem pamiętajcie o marynacie – najlepiej zamarynować wieczorem, a mięso przygotować na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią
Następny przepis: Pieczony kurczak z rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode