Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem

Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem

Kurczak z imbirem to pyszny i aromatyczny danie, które umili każdy posiłek. Ten wyjątkowy przepis na pieczonego kurczaka w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Delikatna słodycz miodu doskonale równoważy ostrość czosnku i szczyptę korzennego aromatu imbiru, podkreślając smak soczystego kurczaka. Ten przepis jest doskonałym sposobem na przygotowanie niecodziennej kolacji dla rodziny czy dania na spotkanie ze znajomymi. Kruche, soczyste mięso kurczaka zachwyci każdego, a unikalna, wyrazista marynata sprawi, że danie na długo zapadnie w pamięci.

Składniki:

  • 4 sztuki udka z kurczaka
  • 4 sztuki podudzia z kurczaka
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka piri piri
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru

Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir trzemy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki, nacieramy dokładnie. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (można na całą noc). Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Pieczony kurczak w marynacie z imbirem, miodem i czosnkiem – dodatkowe informacje

Podałam z ryżem i surówką z cukinii.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczony karp w galarecie
Następny przepis: Pieczony kurczak z lubczykiem i szałwią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode