Pieczone ziemniaki
Jakiś czas temu odkryłem prosty i pyszny sposób na przyrządzenie ziemniaków – pieczone ziemniaki. Nie tylko są one niezwykle smaczne, ale także idealnie pasują do niemal każdego dania. Przepis na pieczone ziemniaki w piekarniku jest łatwy do zrealizowania i nie wymaga wielu składników. Wystarczą ziemniaki, które obieramy i kroimy w ósemki, dodajemy trochę soli, pieprzu i wybranych ziół, a następnie zapiekamy do złocona. Zdecydowanie jest to jeden z najlepszych i najprostszych przepisów na zapiekane ziemniaki, idealny dla tych, którzy cenią sobie prostotę i smak.
admin
Składniki:
- ziemniaki
- przyprawa do ziemniaków
- papryka słodka (opcjonalnie)
- sól (opcjonalnie)
- olej (u mnie czosnkowy)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić (ze skórką – jeśli młode) w ósemki.
Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, obficie skropić/spryskać olejem i posypać przyprawami.
(Użyłam specjalnej mieszanki do ziemniaków, papryki i dosoliłam, gdyż brakowało mi tego smaku.) - Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut – aż ziemniaki ładnie się zarumienią.
Pieczone ziemniaki – dodatkowe informacje
Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Tak samo zróbcie z przyprawami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczone Ziemniaczki
Następny przepis: Pieczone ziemniaczki w mundurkach