Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Jakiś czas temu odkryłem prosty i pyszny sposób na przyrządzenie ziemniaków – pieczone ziemniaki. Nie tylko są one niezwykle smaczne, ale także idealnie pasują do niemal każdego dania. Przepis na pieczone ziemniaki w piekarniku jest łatwy do zrealizowania i nie wymaga wielu składników. Wystarczą ziemniaki, które obieramy i kroimy w ósemki, dodajemy trochę soli, pieprzu i wybranych ziół, a następnie zapiekamy do złocona. Zdecydowanie jest to jeden z najlepszych i najprostszych przepisów na zapiekane ziemniaki, idealny dla tych, którzy cenią sobie prostotę i smak.

Składniki:

  • ziemniaki
  • przyprawa do ziemniaków
  • papryka słodka (opcjonalnie)
  • sól (opcjonalnie)
  • olej (u mnie czosnkowy)

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić (ze skórką – jeśli młode) w ósemki.
    Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, obficie skropić/spryskać olejem i posypać przyprawami.
    (Użyłam specjalnej mieszanki do ziemniaków, papryki i dosoliłam, gdyż brakowało mi tego smaku.)
  2. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach przez około 40 minut – aż ziemniaki ładnie się zarumienią.

Pieczone ziemniaki – dodatkowe informacje

Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Tak samo zróbcie z przyprawami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone Ziemniaczki
Następny przepis: Pieczone ziemniaczki w mundurkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode