Pieczone Ziemniaczki

Pieczone Ziemniaczki

Zapraszamy do odkrycia prostego, a zarazem wyjątkowo smakowitego przepisu na pieczone ziemniaczki. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się jako aromatyczny i chrupiący dodatek do wielu potraw. Ziemniaki z piekarnika bez gotowania to oszczędność czasu, a ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Ćwiartki ziemniaków z piekarnika zachwycą swoim wyglądem oraz smakiem, będąc jednocześnie zdrowym i sycącym dodatkiem do twojego posiłku. Odkryj nasz przepis na pieczone ziemniaczki, który otworzy przed tobą nowe kulinarne możliwości. Kartofelki z piekarnika to danie, które zasmakuje każdemu, bez względu na wiek czy preferencje kulinarnych smaków.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki cukru (dałam brązowy)
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Pieczone ziemniaczki – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w ósemki.
    Do miski wlewamy wodę i wsypujemy cukier,mieszamy do rozpuszczenia się cukru,następnie wrzucamy ziemniaki i tak pozostawiamy je w wodzie na co najmniej godz.
    Ziemniaki wrzucamy na cedzak,osuszamy z powrotem wrzucamy do miski,wlewamy olej i wsypujemy przyprawy z ziołami,całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę od piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Pieczemy 40 min.w temp.200 C,pamiętając o przekładaniu ziemniaków pod czas pieczenia.

Porady – dodatkowe informacje

W ten sam sposób można przygotować frytki, podawać z ulubionymi sosami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pieczone żeberka z ananasem
Następny przepis: Pieczone ziemniaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode