Pieczone bataty

Pieczone bataty

Pieczone bataty to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych przepisów, jaki możesz wypróbować. Bardzo popularna w kuchni amerykańskiej, ta potrawa zyskuje popularność na całym świecie. Bohaterem tego przepisu są słodkie ziemniaki – bataty, które pieczone w całości lub w kawałkach, stanowią rewelacyjne danie nie tylko na grilla, ale również doskonały dodatek do codziennych posiłków. To prosty sposób na to, jak dowolnie przyrządzić bataty. Niezależnie od okazji, ten przepis na pieczone bataty jest idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących nieskomplikowanych, ale efektownych i smacznych przepisów na zdrowe potrawy.

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1/3 szklanki oliwy dobrej jakości
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek rozmarynu

Pieczone bataty – jak zrobić?

  1. Przygotuj składniki:
    • Bataty – około 1 kg
    • Oliwa – 3 łyżki
    • Sól – 1 łyżeczka
    • Pieprz – 1/2 łyżeczki
    • Rozmaryn – 1 łyżeczka posiekanych igiełek
  2. Obierz bataty i pokrój je na paski, a’la długie frytki.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, sól, pieprz i posiekany rozmaryn.
  4. Marynuj bataty w oliwie przez kilka godzin w lodówce.
  5. Nastaw piekarnik na 180°C.
  6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bataty i polej je olejem z marynaty.
  7. Piec bataty w piekarniku przez około 20 minut.

Słowa kluczowe: słodkie ziemniaki z grilla, przepisy na pieczone bataty, bataty pieczone w całości, pieczone bataty przepis

Pieczone bataty – dodatkowe informacje

Bataty o brązowej skórce mają pomarańczowy miąższ, a z fioletową skórką są w środku beżowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczona wieprzowina w warzywach
Następny przepis: Pieczone brokuły - Roasted broccoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode