Pieczona wieprzowina w warzywach

Pieczona wieprzowina w warzywach

Zapraszamy do wypróbowania tego pełnego smaku przepisu na pieczoną wieprzowinę z warzywami. To danie ma bogatą paletę smaków, które urzekają swoim złożeniem i głębią. Succulent wieprzowina pieczona z piekarnika do złotego koloru, otoczona chrupiącymi, soczystymi warzywami, to danie, które roztacza przed nami obraz rodzinnych spotkań przy jednym stole. Pieczona wieprzowina z warzywami to klasyczna propozycja, którą pokochają wszyscy miłośnicy mięsa. Zaskocz swoją rodzinę lub bliskich tym niezwykle aromatycznym daniem, które jest przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu, a efekty na pewno zachwycą wszystkich.

Składniki:

  • 1 kilogram łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/5 pora
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • przyprawa do mięs

Pieczona wieprzowina w warzywach – jak zrobić?

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ząbki czosnku obieramy i kroimy w plastry. Mięso nacieramy solą, pieprzem i przyprawami, obkładamy cebulą i czosnkiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i marynujemy przez 5 godzin w lodówce.
    Obieramy warzywa, kroimy w paski i dokładamy je do mięsa.
    Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC, po 15 minutach mięso podlewamy szklanką wody. Mięso pieczemy przez 1,5 godziny.

wieprzowina z warzywami

Sposób przygotowania:

Mięso pieczone w warzywach to pyszne danie dla miłośników wieprzowiny. Przed pieczeniem warto mięso wcześniej marynować, aby nabrało charakterystycznego smaku. Po upieczeniu mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne.

Smacznego!

Pieczona wieprzowina w warzywach – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy mieć przypieczoną skórkę, ostatnie 20 minut pieczemy bez przykrycia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczona wołowina w powidłach
Następny przepis: Pieczone bataty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode