Pieczona wieprzowina w warzywach
Zapraszamy do wypróbowania tego pełnego smaku przepisu na pieczoną wieprzowinę z warzywami. To danie ma bogatą paletę smaków, które urzekają swoim złożeniem i głębią. Succulent wieprzowina pieczona z piekarnika do złotego koloru, otoczona chrupiącymi, soczystymi warzywami, to danie, które roztacza przed nami obraz rodzinnych spotkań przy jednym stole. Pieczona wieprzowina z warzywami to klasyczna propozycja, którą pokochają wszyscy miłośnicy mięsa. Zaskocz swoją rodzinę lub bliskich tym niezwykle aromatycznym daniem, które jest przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu, a efekty na pewno zachwycą wszystkich.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1/5 pora
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- przyprawa do mięs
Pieczona wieprzowina w warzywach – jak zrobić?
-
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ząbki czosnku obieramy i kroimy w plastry. Mięso nacieramy solą, pieprzem i przyprawami, obkładamy cebulą i czosnkiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i marynujemy przez 5 godzin w lodówce.
Obieramy warzywa, kroimy w paski i dokładamy je do mięsa.
Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC, po 15 minutach mięso podlewamy szklanką wody. Mięso pieczemy przez 1,5 godziny.
Sposób przygotowania:
Mięso pieczone w warzywach to pyszne danie dla miłośników wieprzowiny. Przed pieczeniem warto mięso wcześniej marynować, aby nabrało charakterystycznego smaku. Po upieczeniu mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne.
Smacznego!
Pieczona wieprzowina w warzywach – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy mieć przypieczoną skórkę, ostatnie 20 minut pieczemy bez przykrycia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczona wołowina w powidłach
Następny przepis: Pieczone bataty