Pieczone brokuły - Roasted broccoli

Pieczone brokuły – Roasted broccoli

Przygotowanie warzyw nigdy nie było tak proste jak przy pieczonych brokułach. Ten przepis jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy cenią proste techniki kulinarne, jak również korzystne właściwości brokułów. Specjalnie dla miłośników „brokułów z piekarnika”, hejtman smaku podpowie, jak przyrządzić brokuły, aby uwolnić ich wyjątkowy smak i zachować pełnię cennych składników odżywczych. Do przygotowania przepisu potrzebujesz jedynie świeżych brokułów, wybranych przypraw i odrobiny czasu. Zarówno smak, jak i wartości odżywcze pieczonych brokułów, przekształcą twój posiłek w prawdziwe kulinarne doznanie. Ciesz się pieczonymi brokułami jak nigdy dotąd!

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • łyżka oliwy
  • sól
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 1-2 gałązki lubczyku

Pieczone brokuły – roasted broccoli – jak zrobić?

  1. Jak to zrobić?
    • Wysmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem/może być olej.
    • Podziel brokuł na części/odetnij twarde.
    • Ułóż brokuł i pomidory w naczyniu żaroodpornym, posyp lubczykiem i rozmarynem.
    • Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do niego posiekany czosnek i łyżkę oliwy.
    • Polej sosem brokuły i pomidory.
    • Wszystko włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 min.

Roasted broccoli – dodatkowe informacje

Moja rada: piecz brokuły w piekarniku przez 10 – 15 minut, a następnie przykryj je folią.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone bataty
Następny przepis: Pieczone buraczki w folii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode