Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim

Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim

Pieczeń wołowa z łopatki przygotowywana w tradycyjnym garnku rzymskim to doskonała propozycja dla wielbicieli soczystych dań mięsnych. Głęboki smak wołowiny doskonale komponuje się z delikatnym aromatem warzyw i ziołów, które dodajemy do pieczenia. Rzymski garnek to sprawdzony sposób na intensyfikowanie aromatów oraz oszczędzenie czasu i energii. Zachowuje on bowiem ciepło i nawilżenie, dzięki czemu mięso piecze się równomiernie i nie wysycha. Jest to metoda niskotłuszczowa, gdyż mięso nie wymaga dodatkowego smażenia. Ten przepis na pieczeń wołową to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Idealny na niedzielny obiad czy uroczysty posiłek.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego na pieczeń (użyłam łopatki)
  • marynata
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
  • listki z 5 gałązek tymianku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • Dodatkowo
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • gałązka tymianku, rozmarynu
  • 2 liście szałwii
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietany

Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire. wymieszać.
  2. Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki.
  3. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.
  4. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika.
  5. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego!

Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim – dodatkowe informacje

Mięso wyszło bardzo miękkie, użyłam łopatki wołowej ze znakiem QMP


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń wołowa
Następny przepis: Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode