Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim
Pieczeń wołowa z łopatki przygotowywana w tradycyjnym garnku rzymskim to doskonała propozycja dla wielbicieli soczystych dań mięsnych. Głęboki smak wołowiny doskonale komponuje się z delikatnym aromatem warzyw i ziołów, które dodajemy do pieczenia. Rzymski garnek to sprawdzony sposób na intensyfikowanie aromatów oraz oszczędzenie czasu i energii. Zachowuje on bowiem ciepło i nawilżenie, dzięki czemu mięso piecze się równomiernie i nie wysycha. Jest to metoda niskotłuszczowa, gdyż mięso nie wymaga dodatkowego smażenia. Ten przepis na pieczeń wołową to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Idealny na niedzielny obiad czy uroczysty posiłek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego na pieczeń (użyłam łopatki)
- marynata
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
- listki z 5 gałązek tymianku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- Dodatkowo
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- gałązka tymianku, rozmarynu
- 2 liście szałwii
- 4 obrane ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1/3 szklanki śmietany
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire. wymieszać.
- Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki.
- Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.
- Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika.
- Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego!
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim – dodatkowe informacje
Mięso wyszło bardzo miękkie, użyłam łopatki wołowej ze znakiem QMP
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczeń wołowa
Następny przepis: Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami