Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa

Przedstawiamy przepis na ambrozję dla miłośników mięs – pieczeń wołową. Doskonale przyrządzona, soczysta pieczeń wołowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie zachwyca swoim wyrafinowanym smakiem i delikatnością mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Właśnie tak powinna wyglądać idealna szynka wołowa pieczona – krucha i aromatyczna. Jeżeli marzycie o wyśmienitej pieczeni wołowej, puszczonej w piekarniku do momentu, kiedy staje się nieodparcie złocista, to ten przepis jest właśnie dla Was. Przygotujcie się na kulinarną podróż, która dostarczy Wam wiele smakowych doświadczeń! Ta pieczeń wołowa duszona będzie Was zachwycać, a prostota jej wykonania zaskoczy wszystkich!

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa rostbefu (bez kości)
  • przyprawa do mięsa
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki i selera
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1-2 łyżki zasmażki
  • olej

Pieczeń wołowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie nacieramy przyprawą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony.
  2. Warzywa oczyszczamy i dzielimy na kawałki. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy olejem, wkładamy mięso, obkładamy warzywami i podlewamy bulionem.
  3. Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 °C (z termoobiegiem) ok. 1,5 godz. Od czasu do czasu podlewamy wytworzonym sosem. Po upieczeniu sos miksujemy z pieczonymi warzywami, zagęszczamy zasmażką. Mięso doskonałe zarówno na obiad, jak i do pieczywa.

Słowa kluczowe: przepis na pieczeń wołową z piekarnika, szynka wołowa pieczona, mięso wołowe pieczone, mięso wołowe na pieczeń, pieczenie wołowiny w piekarniku, jak upiec wołowinę, przepis na pieczeń wołową, szynka wołowa przepisy, pieczeń wołowa z piekarnika, pieczeń wołowa duszona, pieczeń wołowa przepisy, pieczeń wołowa przepis, pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa – dodatkowe informacje

● Jeśli do warzyw ułożonych wokół mięsa dodamy kilka ząbków czosnku, mięso przejdzie jego aromatem, a sos będzie miał bardziej wyrazisty smak.

● Przed smażeniem i pieczeniem mięsa wołowego nie solimy, bo będzie twarde i gumowate. Wystarczy użyć przyprawy do mięs.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń wieprzowa na ostro
Następny przepis: Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode