Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami

Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami

Zainspiruj swoje kubki smakowe klasycznym daniem kuchni polskiej – pieczeń wołowa z suszonymi grzybami. Ta wykwintna potrawa składa się z najwyższej jakości udźca wołowego, pieczonego do złotej skóry i podanego w sosie grzybowym o niepowtarzalnym smaku. Suszone grzyby podkreślają aromat wołowiny i nadają pieczeni wyjątkowy charakter. Ta pieczeń wołowa zasłużyła na swoją renomę jako jedna z gwiazd polskiej kuchni. To idealne danie na świąteczny obiad czy specjalną okazję, które będzie delektować wszystkich gości. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia – sprawdź sam!

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego, na przykład karkówki wołowej
  • słodka papryka
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól
  • 2 pokruszone liście laurowe
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 garście suszonych grzybów leśnych
  • 200 ml czerwonego wina
  • 500 ml wywaru/bulionu mięsnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej

Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami – jak zrobić?

  1. Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 1.
    Wołowinę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami z każdej strony, posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Odstawić mięso na godzinę.
  2. Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 2.
    Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, odstawić także na godzinę.
  3. Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 3.
    Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Zdjąć z patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego (pamiętając by nie nakłuwać mięsa widelcem).
  4. Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 4.
    Grzyby odcedzić, ponownie opłukać pod bieżącą wodą. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać wywar/bulion mięsny, wino oraz dodać grzyby.
  5. Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 5.
    Sos doprowadzić do zagotowania, przelać do pieczeni. Wołowinę piec pod przykryciem 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia przekręcić mięso na drugą stronę.
  6. Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 6.
    Upieczoną wołowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego, pokroić w plastry w poprzek włókien.
  7. Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami 7.
    Pozostały sos z grzybami przelać do garnka. Śmietanę połączyć z mąką pszenną oraz paroma łyżkami sosu, energicznie mieszając przelać do garnka, zagotować. Mięso podawać polane sosem z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.

Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami – dodatkowe informacje

Polecam na rodzinny, świąteczny lub niedzielny obiad.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim
Następny przepis: Pieczeń z karczku 2 w 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode