Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami
Zainspiruj swoje kubki smakowe klasycznym daniem kuchni polskiej – pieczeń wołowa z suszonymi grzybami. Ta wykwintna potrawa składa się z najwyższej jakości udźca wołowego, pieczonego do złotej skóry i podanego w sosie grzybowym o niepowtarzalnym smaku. Suszone grzyby podkreślają aromat wołowiny i nadają pieczeni wyjątkowy charakter. Ta pieczeń wołowa zasłużyła na swoją renomę jako jedna z gwiazd polskiej kuchni. To idealne danie na świąteczny obiad czy specjalną okazję, które będzie delektować wszystkich gości. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia – sprawdź sam!
admin
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego, na przykład karkówki wołowej
- słodka papryka
- pieprz młotkowany z kolendrą
- sól
- 2 pokruszone liście laurowe
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 garście suszonych grzybów leśnych
- 200 ml czerwonego wina
- 500 ml wywaru/bulionu mięsnego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami – jak zrobić?
-
1.
Wołowinę umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami z każdej strony, posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Odstawić mięso na godzinę. -
2.
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, odstawić także na godzinę. -
3.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, obsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Zdjąć z patelni, przełożyć do naczynia żaroodpornego (pamiętając by nie nakłuwać mięsa widelcem). -
4.
Grzyby odcedzić, ponownie opłukać pod bieżącą wodą. Do tłuszczu po smażeniu mięsa wlać wywar/bulion mięsny, wino oraz dodać grzyby. -
5.
Sos doprowadzić do zagotowania, przelać do pieczeni. Wołowinę piec pod przykryciem 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia przekręcić mięso na drugą stronę. -
6.
Upieczoną wołowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego, pokroić w plastry w poprzek włókien. -
7.
Pozostały sos z grzybami przelać do garnka. Śmietanę połączyć z mąką pszenną oraz paroma łyżkami sosu, energicznie mieszając przelać do garnka, zagotować. Mięso podawać polane sosem z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
Pieczeń wołowa z suszonymi grzybami – dodatkowe informacje
Polecam na rodzinny, świąteczny lub niedzielny obiad.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim
Następny przepis: Pieczeń z karczku 2 w 1