Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika
Czy szukasz apetycznej przekąski lub wyjątkowego dodatku do Twojego dania głównego? Oto przepis na pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika, który na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe. Duże pieczarki nadziewane są tu bardziej niż satysfakcjonującą mieszanką szynki i serów, tworząc esencję smaku, która rozpływa się w ustach. W piekarniku, składniki te razem cudownie zespalają się, a ser pięknie się rozpuszcza, tworząc niesamowite doznanie smakowe. Przepis na pieczarki faszerowane z piekarnika gwarantuje posmak, który urozmaici każde spotkanie ze znajomymi lub rodzinne posiłki.
admin
Składniki:
- ok.6-8 dużych pieczarek
- ok. 100 g szynki
- kulka mozzarelli
- 4-5 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku
Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika – jak zrobić?
-
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wyciągamy nóżki.
Szynkę i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szynkę i sery razem mieszamy i napełniamy przygotowane wcześniej pieczarkowe kapelusze. Pieczemy około 15-17 min w temperaturze 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyciągamy gotowe pieczarki na talerz wyłożony papierem aby je odsączyć. Posypujemy przyprawami i szczypiorkiem. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pieczarek i naszych upodobań, czy lubimy mniej czy bardziej upieczone. Takie pieczarki możemy również zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pieczarki faszerowane mięsem i serem
Następny przepis: Pieczarki marynowane faszerowane fetą