Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika

Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika

Czy szukasz apetycznej przekąski lub wyjątkowego dodatku do Twojego dania głównego? Oto przepis na pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika, który na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe. Duże pieczarki nadziewane są tu bardziej niż satysfakcjonującą mieszanką szynki i serów, tworząc esencję smaku, która rozpływa się w ustach. W piekarniku, składniki te razem cudownie zespalają się, a ser pięknie się rozpuszcza, tworząc niesamowite doznanie smakowe. Przepis na pieczarki faszerowane z piekarnika gwarantuje posmak, który urozmaici każde spotkanie ze znajomymi lub rodzinne posiłki.

Składniki:

  • ok.6-8 dużych pieczarek
  • ok. 100 g szynki
  • kulka mozzarelli
  • 4-5 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku

Pieczarki faszerowane szynką i serami z piekarnika – jak zrobić?

  1. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wyciągamy nóżki.
    Szynkę i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szynkę i sery razem mieszamy i napełniamy przygotowane wcześniej pieczarkowe kapelusze. Pieczemy około 15-17 min w temperaturze 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyciągamy gotowe pieczarki na talerz wyłożony papierem aby je odsączyć. Posypujemy przyprawami i szczypiorkiem. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszych pieczarek i naszych upodobań, czy lubimy mniej czy bardziej upieczone. Takie pieczarki możemy również zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczarki faszerowane mięsem i serem
Następny przepis: Pieczarki marynowane faszerowane fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode