Pianka Cytrynowa

Pianka Cytrynowa

Przepis na Piankę Cytrynową to sposób na eksplozję smaku w postaci lekkiego i przepysznego deseru. Ten orzeźwiający smakołyk, którego głównym składnikiem jest soczysta cytryna, sprawi, że poczujesz letnią bryzę, bez względu na porę roku. Pianka Cytrynowa to nie tylko propozycja idealna na słodki przysmak po obiedzie, ale także na efektowny deser podczas spotkań w gronie rodziny czy przyjaciół. Jej niepowtarzalny smak i konsystencja przypominająca chmurkę, to połączenie, które bez wątpienia zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jeżeli jesteś fanem cytrusowych wariacji ciast i deserów, ten przepis na pewno cię zainteresuje.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    – 3 jajka
    – 1/2 szklanki cukru
    – 1/2 szklanki mąki pszennej
    – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – ziarenka z 1 laski wanilii
    – sok z 1 cytryny
  • Na piankę:
    – 2 opakowania śmietanki
    – 2 opakowania galaretki cytrynowej
    – 2 szklanki mleka
  • Wierzch ciasta:
    – 2 galaretki cytrynowe
    – 500ml śmietany 30%
    – 2 fixy do śmietany
    – 4 łyżki cukru pudru
    – skórka starta z 1 cytryny

Pianka cytrynowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Jajka ubijamy na puch z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i ziarenka wanilii. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo suche składniki do ubitej masy delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do dużej prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 15 minut. Biszkopt studzimy.
  2. 2.
    Pianka cytrynowa:
    Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie (gdy na opakowaniu galaretki pisze że jest na 1/2 litra wody to my 2 galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szkl wody) Galaretkę schładzamy prawie do momentu gdy zaczyna gęstnieć. Śnieżki ubijamy z mlekiem do ubitej masy dolewamy tężejącą półpłynną galaretkę miksujemy jeszcze chwilę na wysokich obrotach i krem przelewamy na upieczony prędzej biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki.
  3. 3.
    Wierzch:
    2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie polewamy nią nasze ciasto i wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Śmietanę ubijamy gdy będzie już puszysta dodajemy do niej fixy wymieszane z cukrem pudrem i miksujemy aż będzie kremowa. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną okrągłą końcówką i wyciskamy równe paski na galaretce całość posypujemy startą skórką z cytryny.

Pianka Cytrynowa – dodatkowe informacje

Galaretkę cytrynową można zastąpić dowolną o innym smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIADINA czyli WŁOSKA TORTILLA
Następny przepis: pianka czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode