PIADINA czyli WŁOSKA TORTILLA

PIADINA czyli WŁOSKA TORTILLA

Piadina, nazywana również włoską tortillą, to proste, ale smaczne danie rodem z Włoch. Ten tradycyjny przekąsek jest niezwykle popularny w regionie Emilii-Romanii. Znana również jako piada sfogliata, charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem, które idealnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Piadina może być podana jako samodzielne danie lub jako dodatek do zupy czy sałatki. Idealnie sprawdza się również jako przekąsek na imprezach. Przygotowanie piadiny nie jest skomplikowane i nie wymaga zbyt wielu składników. Wystarczy, że masz pod ręką mąkę, sol, wodę i smalec! Przepis na piadinę jest różnorodny i można je dowolnie modyfikować.

Składniki:

  • ciasto (10 placków):
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g smalcu
  • ok. 300 ml mleka
  • nadzienie:
  • ser typu stracchino, philadelfia lub mozzarella
  • cieniutko pokrojona szynka parmeńska
  • pomidory
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • lub inne dodatki wg uznania:
  • salami
  • pieczona wieprzowina (porchetta)
  • grzyby
  • szpinak
  • grillowane warzywa
  • na słodko:
  • Nutella
  • konfitura
  • świeże owoce

Piadina czyli włoska tortilla – jak zrobić?

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, smalec (w temp. pokojowej) i zacznij wyrabiać rekami ciasto dolewając stopniowo letnie mleko (w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być gładkie i elastyczne (w konsysestencji podobne do ciast na pierogi). Wyrabiaj przez ok. 5 min. Gotowe ciasto owiń dokładnie w bawełnianą sciereczką lub przeźroczystą folią spożywczą i pozostaw na ok. 30 min.
  2. Podziel ciasto na kulki o wadze mniej więcej 100 g każda. Na desce lub blacie lekko posypanym mąką rozwałkuj placki o wielkości dużego talerza (Ø 25cm) i grubości ok. 3 mm.
  3. Rozgrzej dobrze patelnie teflonową i piecz pojedynczo placki przez ok. 1-2 min z każdej strony. Ponakłuwaj je widelcem. Piadina będzie gotowa w momencie jak pojawią się brązowe przypieczone punkciki.
  4. Upieczony placki układaj jeden na drugim i trzymaj zawinięte w bawełnianej ściereczce w ciepłym miejscu lub bezpośrednio po upieczeniu nadziewaj. Nadzienie rozłóż na połowie placka, a następnie złóż na pół i podawaj.
  5. Moje ulubione nadzienie to serek stracchino, szynka parmeńska, pomidory w plastrach i rukola skropiona oliwą z oliwek z odrobiną soli. Dobierzcie składniki wg uznania. Równie dobrze smakuje bez dodatków jako alternatywa chleba.

Porady – dodatkowe informacje

Tradycyjnie piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, stawianych na ogniu. Jeśli ktoś z was posiada kuchenną blaszę można je piec bezpośrednio na niej, będą bardziej przypominać w smaku te oryginalne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pho Ga - rosół po wietnamsku
Następny przepis: Pianka Cytrynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode