Pho Ga - rosół po wietnamsku

Pho Ga – rosół po wietnamsku

Pho Ga to tradycyjny rosół wietnamski, który stał się popularny na całym świecie dzięki swoim wyjątkowym smakom i aromatom. Pho Ga to pięknie skomponowana i kusząca zupa, której podstawę stanowi bulion z kurczaka, uzupełniony o starannie dobraną mieszankę przypraw. Bogactwo składników i specjalny sposób przygotowania sprawiają, że Pho Ga przekracza granice typowego rosołu. Ta magiczna kombinacja smaków i tekstur sprawia, że jest to rozgrzewające danie idealne na zimne dni, a jednocześnie lekka i zdrowa propozycja dla osób dbających o dietę. Odkryjcie tajemnice kuchni wietnamskiej i pozwólcię zaskoczyć tym niezwykłym rosołem.

Składniki:

  • Bulion:
    • 2-3 ćwiartki kurczaka
    • cebula
    • mały kawałek imbiru
    • 2/5 łyżeczki soli oraz cukru
    • sos rybny
  • Przyprawy:
    • 3 gwiazdki anyżu
    • 1 laska cynamonu
    • 7 goździków
    • 1 łyżeczka kolendry
    • szczypta kminku
    • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • Oraz:
    • makaron ryżowy, gruby
    • czerwona cebula
    • cebula dymka
    • świeże liście bazylii
    • limonka

Pho ga – rosół wietnamski z kurczakiem – jak zrobić?

  1. Do gotującej się wody wrzucamy obraną cebulę, imbir oraz kurczaka, dodajemy sól i cukier. Gotujemy aż do zebrania się szumek, po czym dodajemy podgrzane wcześniej na patelni przez 3 minuty przyprawy (można je włożyć do sitka do zaparzania liściastych herbat, aby wywar pozostał czysty)
  2. Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyciągamy go, aby ostygł, po czym oddzielamy mięso od kości, które następnie wrzucamy ponownie do gotującego się bulionu, aby dzięki nim nadać mu głębszego smaku. Dolewamy dwie stołowe łyżki sosu rybnego.
  3. Przygotowujemy makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Kroimy czerwoną cebulę, szalotkę, zrywamy kilka liści bazylii, po czym wszystko mieszamy.
  4. W talerzu układamy makaron, a na nim kawałki mięsa oraz wcześniej przygotowane warzywa. Skrapiamy sokiem z limonki, zalewamy rosołem. Smacznego!!!

Pho Ga – dodatkowe informacje

Kurczaka można zastąpić mięsem wołowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pesto z pietruszki
Następny przepis: PIADINA czyli WŁOSKA TORTILLA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode