pianka czekoladowa

pianka czekoladowa

Czy kiedykolwiek pragnęliście stworzyć coś wyjątkowo smacznego i zaskakująco proste w przygotowaniu? Dzisiejszy przepis to prawdziwy hit dla wszystkich miłośników czekolady! Pianka czekoladowa, którą zaproponujemy, to skondensowane dobro czekolady w jednym puszystym, lekkim kęsie. To nie jest zwykłe ciasto. To jest małe arcydzieło cukiernictwa, perfekcyjnie wpisujące się w codziennie odmiany słodkości. Dzięki swojej konsystencji jest delikatne, ale jednocześnie bogate w smaku. Dodatkowo, jest ona tak uniwersalna, że można ją podać na wiele okazji – od urodzin po eleganckie kolacje. Czekoladowy kremowy deser gotowy do podania w ciągu kilku chwil. Ta pianka czekoladowa to wymarzony deser każdego łasucha!

Składniki:

  • spód:
    • 130 gramów herbatników typu petitki
    • 240 gramów kremu czekoladowego nutella
  • pianka:
    • 125 gramów mascarpone (w temperaturze pokojowej)
    • 50 gramów gorzkiej czekolady
    • 400 ml śmietany kremówki 30%
    • 5 łyżek cukru pudru
    • 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
    • 1 i 1/3 łyżki żelatyny
    • 1/3 szklanki wrzątku
  • dekoracja:
    • 150 gramów białej czekolady
    • wiśnie kandyzowane

Pianka czekoladowa – jak zrobić?

  1. Herbatniki rozkruszamy na proszek, dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy ciasteczkami, ugniatamy delikatnie, schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy, lecz czekolada ma być wciąż płynna. Dodajemy ją do do serka mascarpone, ucieramy energicznie do połączenia składników.
  3. Śmietankę spieniamy przez około 3 minuty, dodajemy serek z czekoladą, kakao, cukier puder, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników, następnie dodajemy żelatynę zahartowaną dwiema łyżkami masy i miksujemy krótko.
  4. Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.
  5. Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy piankę, następnie na ciasto układamy wisienki.

Pianka czekoladowa – dodatkowe informacje

Do pianki możemy dodać 2 łyżki lubionego alkoholu, np likieru kawowego lub rumu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACKI CHLEBOWE - PIADINA ROMAGNOLA (także wersja bezglutenowa)
Następny przepis: PIANKA NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode