PIANKA NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE

PIANKA NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na Piankę na Kwaśnej Śmietanie. Idealny na deser, składniki tego przepisu potrafią zaspokoić najbardziej wymagające podniebienia. Wyróżniającym składnikiem jest tu kruche ciasto na śmietanie, które dzięki swojej kruchości i delikatnej słodkości doskonale kontrastuje z lekko kwaśnym smakiem śmietanki. Jest to prawdziwa uczta dla miłośników połączeń słodko-kwaśnych. Mimo, że składniki są stosunkowo proste, konieczne jest ich precyzyjne połączenie, aby stworzyć tę wyjątkową kompozycję smaku. Ten niezawodny przepis umili każdą chwilę i doda smaku każdej rodzinnej uroczystości.

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • PIANKA:
  • 3 duże kubki śmietany 18%
  • 2-3 budynie śmietankowe
  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DODATKOWO:
  • 500g truskawek

Pianka na kwaśnej śmietanie – jak zrobić?

  1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić na dwie części po ok. 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.
  2. Blachę o wymiarach 33*20 wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Na spód zetrzeć większą część ciasta, przyklepać i wyrównać dłonią. Podpiec na złoto w temp. 180st. przez 20min. Odstawić do wystudzenia.
  3. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijając dolewać śmietanę. Na końcu wsypać suchy budyń z proszkiem. Masę wylać na podpieczony spód. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Ułożyć na masie, lekko dociskając. Na truskawki zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec przez ok. 50min. w temp. 170st.

PIANKA NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE – dodatkowe informacje

Do mniejszej części surowego ciasta na śmietanie można dodać kakao. Świeże owoce można zastąpić mrożonymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pianka czekoladowa
Następny przepis: Pianka jogurtowa / Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode