Pianka jogurtowa / Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony)

Pianka jogurtowa / Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony)

Ciesz się przyjemnością domowego wypieku dzięki temu smakowitemu przepisowi na Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach. Kremowa, lekka pianka jogurtowa z delikatnym aromatem cytryny ukoi twoje podniebienie i zadowoli wszelkie słodkie pragnienia. Ten sernik jest wyjątkowy, dzięki użyciu gęstego, kremowego jogurtu greckiego, który nadaje mu bogatej tekstury i głębokiego smaku. Gładki, aksamitny sernik jest pieczony na chrupiącym spodzie z biszkoptów, dając ci idealne połączenie tekstur. Ten sernik jogurtowy jest nie tylko pyszny, ale także prosty do przygotowania! Bez względu na okazję, ten sernik z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach.

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 26 x 30 cm)
  • 3 jogurty greckie po 400 ml
  • 3 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru)
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru (w wersji fit mielę ksylitol; można dodać więcej)
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • biszkopty na spód (u mnie podłużne herbatniki biszkoptowe)

Pianka jogurtowa / sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony) – jak zrobić?

  1. Przygotować 3 miski – w tym jedna z nich powinna być na tyle duża, aby pomieściła wszystkie składniki. W największej misce należy utrzeć żółtka z cukrem pudrem, w kolejnej połączyć jogurty z budyniami, a w ostatniej ubić (na sztywną pianę) białka z solą.
  2. Następnie masę żółtkową dokładnie połączyć z masą jogurtową i stopniowo z ubitymi białkami. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz ciastkami.
  3. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach.
  4. Po wystygnięciu można posypać pudrem.

Porady – dodatkowe informacje

UWAGA:

Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek.

Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIANKA NA KWAŚNEJ ŚMIETANIE
Następny przepis: Piaskowa babka z pomarańczową nutką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode