Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną
Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną to niezwykle aromatyczne danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami na specjalne okazje. Do przygotowania tego przysmaku będziemy potrzebować niemalże powszechnie dostępnych składników, niezbędnych dla kuchni staropolskiej. Perliczka, jako główny komponent, ma delikatny smak, który idealnie komponuje się z nutą słodyczy jabłek i kwasem żurawiny. To danie to połączenie tradycję z nowoczesnością; perliczka nadziewana jabłkami i żurawiną to nie tylko smaczny, ale także efektowny sposób przyrządzenia ptactwa. Przygotuj się na kulinarne doświadczenie pełne niezapomnianych smaków i aromatów.
admin
Składniki:
- indyk (u mnie 1820 g)
- 2 jabłka
- 150g suszonej żurawiny
- 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
- 4 plastry wędzonego boczku
- 4 plastry wędzonej szynki
- 150ml czerwonego wina
- suszone zioła: majeranek, tymianek
- rozmaryn, bazylia
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- plasterki pomarańczy, natka pietruszki i koperek do dekoracji
Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną – jak zrobić?
- Perliczkę umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Wetrzeć majeranek wymieszany z dwiema łyżkami oleju. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
- Jabłka wraz ze skórką umyć i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z żurawiną, konfiturą z porzeczek i ziołami. (2 łyżki farszu odłożyć).
- Wnętrze perliczki oczyścić z podrobów (jeśli są) i wypełnić farszem. Obłożyć plasterkami boczku i szynki.
- Tak przygotowane mięso włożyć do brytfanki i piec ok. 2 niecałe godziny w 180 st. Po pół godzinie perliczkę podlać winem i podlewać podczas pieczenia co 15 minut wraz z sokiem, który się wytworzył.
- Upieczoną perliczkę przełożyć na półmisek, zdjąć spieczony boczek. Obłożyć odłożonym farszem i pokroić na porcje. Udekorować plasterkami pomarańczy, natką i koperkiem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Porady – dodatkowe informacje
Dlaczego warto wybrać ten przepis? Bo mięso perliczki jest bardzo zdrowe, zawiera minimalną ilość tłuszczu i jest zalecane we wszelkiego rodzaju dietach, oraz osobom z podwyższonym cholesterolem.
Perliczka ma delikatne, chude mięso, które bardzo łatwo wysuszyć podczas obróbki termicznej. Dlatego warto ją albo naszpikować słoninką, albo otulić boczkiem.
Długość pieczenia zależy od wagi- na każdy kilogram przypada godzina pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Peperonata
Następny przepis: Perliczka pieczona z szynką parmeńską,boczkiem i jabłkami