Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną

Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną

Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną to niezwykle aromatyczne danie, które kojarzy się z wykwintnymi obiadami na specjalne okazje. Do przygotowania tego przysmaku będziemy potrzebować niemalże powszechnie dostępnych składników, niezbędnych dla kuchni staropolskiej. Perliczka, jako główny komponent, ma delikatny smak, który idealnie komponuje się z nutą słodyczy jabłek i kwasem żurawiny. To danie to połączenie tradycję z nowoczesnością; perliczka nadziewana jabłkami i żurawiną to nie tylko smaczny, ale także efektowny sposób przyrządzenia ptactwa. Przygotuj się na kulinarne doświadczenie pełne niezapomnianych smaków i aromatów.

Składniki:

  • indyk (u mnie 1820 g)
  • 2 jabłka
  • 150g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 4 plastry wędzonej szynki
  • 150ml czerwonego wina
  • suszone zioła: majeranek, tymianek
  • rozmaryn, bazylia
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • plasterki pomarańczy, natka pietruszki i koperek do dekoracji

Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną – jak zrobić?

  1. Perliczkę umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Wetrzeć majeranek wymieszany z dwiema łyżkami oleju. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
  2. Jabłka wraz ze skórką umyć i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z żurawiną, konfiturą z porzeczek i ziołami. (2 łyżki farszu odłożyć).
  3. Wnętrze perliczki oczyścić z podrobów (jeśli są) i wypełnić farszem. Obłożyć plasterkami boczku i szynki.
  4. Tak przygotowane mięso włożyć do brytfanki i piec ok. 2 niecałe godziny w 180 st. Po pół godzinie perliczkę podlać winem i podlewać podczas pieczenia co 15 minut wraz z sokiem, który się wytworzył.
  5. Upieczoną perliczkę przełożyć na półmisek, zdjąć spieczony boczek. Obłożyć odłożonym farszem i pokroić na porcje. Udekorować plasterkami pomarańczy, natką i koperkiem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Porady – dodatkowe informacje

Dlaczego warto wybrać ten przepis? Bo mięso perliczki jest bardzo zdrowe, zawiera minimalną ilość tłuszczu i jest zalecane we wszelkiego rodzaju dietach, oraz osobom z podwyższonym cholesterolem.

Perliczka ma delikatne, chude mięso, które bardzo łatwo wysuszyć podczas obróbki termicznej. Dlatego warto ją albo naszpikować słoninką, albo otulić boczkiem.

Długość pieczenia zależy od wagi- na każdy kilogram przypada godzina pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Peperonata
Następny przepis: Perliczka pieczona z szynką parmeńską,boczkiem i jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode