Perliczka pieczona z szynką parmeńską,boczkiem i jabłkami
Perliczka pieczona z szynką parmeńską, boczkiem i jabłkami to przysmak, który idealnie sprawdzi się na rodzinnej kolacji czy wyjątkowym obiedzie. To połączenie tradycji i nowoczesności, które zaskakuje swoją finezją. Perliczka, ptak o wyjątkowo delikatnym mięsie, podana w wykwintnej wersji z boczkiem i szynką parmeńską, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodatek jabłek nadaje daniu szczyptę słodyczy, idealnie równoważąc smaki. Ta perliczka pieczona stanie się prawdziwą gwiazdą stołu.
admin
Składniki:
- 1 kaczka
- pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
- 1 gruszka
- plasterki szynki parmeńskiej
- plasterki boczku (wędzonego)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku (świeżego)
- sól
- pieprz
Perliczka pieczona z szynką parmeńską, boczkiem i jabłkami – jak zrobić?
Perliczka pieczona z szynką parmeńską, boczkiem i jabłkami – dodatkowe informacje
Zamiast szynki parmeńskiej można użyć wędzonego boczku. Jeśli zostanie jabłkowe nadzienie można je poukładać w koło perliczki na brytfankę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną
Następny przepis: Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika