Perliczka pieczona z szynką parmeńską,boczkiem i jabłkami

Perliczka pieczona z szynką parmeńską,boczkiem i jabłkami

Perliczka pieczona z szynką parmeńską, boczkiem i jabłkami to przysmak, który idealnie sprawdzi się na rodzinnej kolacji czy wyjątkowym obiedzie. To połączenie tradycji i nowoczesności, które zaskakuje swoją finezją. Perliczka, ptak o wyjątkowo delikatnym mięsie, podana w wykwintnej wersji z boczkiem i szynką parmeńską, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodatek jabłek nadaje daniu szczyptę słodyczy, idealnie równoważąc smaki. Ta perliczka pieczona stanie się prawdziwą gwiazdą stołu.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
  • 1 gruszka
  • plasterki szynki parmeńskiej
  • plasterki boczku (wędzonego)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku (świeżego)
  • sól
  • pieprz

Perliczka pieczona z szynką parmeńską, boczkiem i jabłkami – jak zrobić?

Perliczka pieczona z szynką parmeńską, boczkiem i jabłkami – dodatkowe informacje

Zamiast szynki parmeńskiej można użyć wędzonego boczku. Jeśli zostanie jabłkowe nadzienie można je poukładać w koło perliczki na brytfankę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną
Następny przepis: Pesto bazyliowo-pietruszkowe z pestkami słonecznika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode