Pasztet drobiowy z wątróbką z królika
Składniki:
- 4 uda z kurczaka
- 2 duże wątróbki z królika
- 2 duże cebule
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- Sól
- Pieprz
- 1 kajzerka
- 3 jaja
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
Pasztet drobiowy z wątróbką z królika – jak zrobić?
-
Podudzia umyć i zalać wodą dodać oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Na wolnym ogniu ugotować wywar.
Wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka dodać wątróbkę i dusić, aż będzie miękka, doprawić solą i pieprzem.
Kajzerkę namoczyć w zimnym wywarze, a następnie odcisnąć. Mięso oddzielić od kości. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, kajzerkę, jedną marchew z rosołu i seler. Dodać do tego żółtka, pieprz i sól i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać w pasztetową masę. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec w aluminiowych foremkach w kąpieli wodnej przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Pasztet nadaje się do jedzenia na drugi dzień.
Przygotowanie pasztetu z królika z wątróbką wymaga kilku prostych kroków. Najpierw należy przygotować wywar z podudzi, oczyszczonej włoszczyzny i przypraw. Następnie trzeba oczyścić wątróbkę i pokroić ją na drobniejsze kawałki. Na patelni należy zeszklić pokrojoną cebulę, dodać wątróbkę i dusić, aż będzie miękka. W międzyczasie należy namoczyć kajzerkę w zimnym wywarze i odcisnąć ją. W dalszej kolejności należy oddzielić mięso od kości, a następnie przepuścić przez maszynkę mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, kajzerkę, marchewkę z rosołu i seler. Do tego trzeba dodać żółtka, pieprz i sól, dokładnie wymieszać, a następnie delikatnie wmieszać ubitą na sztywną pianę białek. Całość należy piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w aluminiowych foremkach, umieszczonych w kąpieli wodnej, przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika należy pasztet ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Dzięki temu będzie gotowy do spożycia na drugi dzień.
Pasztet drobiowy z wątróbką z królika – dodatkowe informacje
Aby pasztet z królika z wątróbką był idealny, usmażonej wątróbki z cebulą musi być tyle, ile obranego mięsa i skórek z podudzi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet drobiowy z boczkiem
Następny przepis: pasztet jajeczno - pieczarkowy