Pasztet drobiowy z wątróbką z królika

Pasztet drobiowy z wątróbką z królika

Pasztet z królika z wątróbką, to prawdziwa gratka dla miłośników nietuzinkowych smaków. Cieszy się dużą popularnością nie tylko wśród miłośników kuchni domowej, ale też u smakoszy ceniących wykwintne dania. Wątroba z królika nadaje daniu niezwykle głęboki i wyraźny smak, który doskonale komponuje się z delikatnością mięsa drobiowego. Pasztet cechuje się aksamitną, nieco wilgotną strukturą, która rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty, ale wynik końcowy zaskakuje swoją wyrafinowaną postacią. Podany z chrupiącą bagietką, domowymi ogórkami i musztardą będzie idealnym pomysłem na świąteczny stół. Pasztet drobiowy z wątróbką z królika to prawdziwe dobro kuchni domowej.

Składniki:

  • 4 uda z kurczaka
  • 2 duże wątróbki z królika
  • 2 duże cebule
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 kajzerka
  • 3 jaja
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła

Pasztet drobiowy z wątróbką z królika – jak zrobić?

  1. Podudzia umyć i zalać wodą dodać oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Na wolnym ogniu ugotować wywar.
    Wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka dodać wątróbkę i dusić, aż będzie miękka, doprawić solą i pieprzem.
    Kajzerkę namoczyć w zimnym wywarze, a następnie odcisnąć. Mięso oddzielić od kości. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, kajzerkę, jedną marchew z rosołu i seler. Dodać do tego żółtka, pieprz i sól i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać w pasztetową masę. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec w aluminiowych foremkach w kąpieli wodnej przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Pasztet nadaje się do jedzenia na drugi dzień.

Przygotowanie pasztetu z królika z wątróbką wymaga kilku prostych kroków. Najpierw należy przygotować wywar z podudzi, oczyszczonej włoszczyzny i przypraw. Następnie trzeba oczyścić wątróbkę i pokroić ją na drobniejsze kawałki. Na patelni należy zeszklić pokrojoną cebulę, dodać wątróbkę i dusić, aż będzie miękka. W międzyczasie należy namoczyć kajzerkę w zimnym wywarze i odcisnąć ją. W dalszej kolejności należy oddzielić mięso od kości, a następnie przepuścić przez maszynkę mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, kajzerkę, marchewkę z rosołu i seler. Do tego trzeba dodać żółtka, pieprz i sól, dokładnie wymieszać, a następnie delikatnie wmieszać ubitą na sztywną pianę białek. Całość należy piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w aluminiowych foremkach, umieszczonych w kąpieli wodnej, przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika należy pasztet ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Dzięki temu będzie gotowy do spożycia na drugi dzień.

Pasztet drobiowy z wątróbką z królika – dodatkowe informacje

Aby pasztet z królika z wątróbką był idealny, usmażonej wątróbki z cebulą musi być tyle, ile obranego mięsa i skórek z podudzi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet drobiowy z boczkiem
Następny przepis: pasztet jajeczno - pieczarkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode