Pasztet drobiowy z boczkiem
Ciepło, sycące i pełne smaku – tak w skrócie można opisać pasztet drobiowy z boczkiem. Uwielbiany przez dorosłych i dzieci, pasztet to klasyk polskiej kuchni i nieodłączny element rodzinnych, świątecznych czy weekendowych spotkań przy stole. Kompozycja mięsa drobiowego, boczku, przypraw i innych składników tego pasztetu tworzy doskonałe połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To danie, które może być zarówno świetnym dodatkiem do chleba, jak i samodzielną przekąską. Warto poświęcić chwilę, by przygotować ten smaczny pasztet drobiowy z boczkiem i cieszyć się jego wyśmienitym smakiem.
admin
Składniki:
- 1 gotowany kurczak
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 30 dag sparzonej wątróbki drobiowej
- 40 dag wędzonego boczku
- bułka namoczona w mleku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka roztartego majeranku
- 2-3 łyżeczki ulubionej mieszanki przypraw (najlepiej z cebulą i czosnkiem)
- sól, pieprz do smaku
- 50 ml rosołu
Pasztet drobiowy z boczkiem – jak zrobić?
- Boczek obkroić ze skóry (zarówno tej ze spodu jak i z wierzchu), żeby nie była wyczuwalna w pasztecie. Kilkanaście plasterków zachować do ułożenia na wierzchu pasztetu. Kurczaka (uprzednio oddzielonego od kości), warzywa, wątróbkę, boczek oraz odciśniętą bułkę zmielić trzykrotnie. Dodać resztę składników. Wymieszać. Foremkę wysmarować smalcem, najlepiej gęsim (masy mięsnej jest na ok. 2 średnie keksówki). Wyłożyć masę mięsną. Wyrównać. Można posypać bułką tartą. Na wierzch położyć pozostałe plasterki boczku. Piec w 180 st. przez 45 minut.
Pasztet drobiowy z boczkiem – dodatkowe informacje
Warzywa i kurczak oczywiście najlepiej wykorzystać z rosołu. Najlepiej podawać z korniszonami i sosem czosnkowym domowej roboty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasztet drobiowy (bez pieczenia)
Następny przepis: Pasztet drobiowy z pieczarkami