Pasztet drobiowy (bez pieczenia)

Pasztet drobiowy (bez pieczenia)

Pasztet drobiowy bez pieczenia to doskonała propozycja dla miłośników lekkich, zdrowych posiłków. Wybierając ten przepis, decydujemy się na połączenie soczystego, delikatnego smaku drobiu z bogactwem warzyw, które dodają pasztetowi nie tylko walorów smakowych, ale i dietetycznych. To idealna propozycja na zdrowszą wersję tradycyjnego pasztetu, doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennym menu. Co więcej, wykorzystanie techniki bezpieczeniowej czyni ten przepis jeszcze prostszym i bardziej dostępnym. Pasztet drobiowy bez pieczenia to zdecydowanie propozycja warta wypróbowania.

Składniki:

  • 1 kurczak (tuszka)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 4-5 listków laurowych
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 20g agaru
  • 300ml wywaru z kurczaka
  • zioła i przyprawy wg smaku (u mnie 1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka papryki cayenne, sól)

Pasztet drobiowy (bez pieczenia) – jak zrobić?

  1. Kurczaka ugotować w dużym garnku z dodatkiem liści laurowych, ziarenek pieprzu i zielem angielskim. Cebulę i marchew obrać, dodać do kurczaka podczas gotowania i ugotować na miękko. Gotowe mięso i warzywa wyjąc z wywaru, wywar przecedzić, odmierzając 300ml.
  2. Mięso obrać ze skóry i kości i wystudzić. Wystudzone mięso włożyć do blendera, dodać marchew i cebulę, delikatnie zblendować.
  3. Wywar podgrzać, dodać agar-agar i zagotować, gotować przez około 2 minuty.
  4. Następnie wlać mieszankę wywaru z agarem do kurczaka i wszystko razem zblendować na gładką masę.
  5. Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej, wystudzić i schować do lodówki na minimum 12 godzin.

Smacznego

Pasztet drobiowy (bez pieczenia) – dodatkowe informacje

Gotowy pasztet drobiowy bez pieczenia możecie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Przed użyciem rozmrażać w lodówce. Zamiast agar-agaru może być zwykła żelatyna, tylko wtedy 30g żelatyny należy rozpuścić w ciepłym wywarze, podgrzać razem, ale nie wolno zagotować i taką mieszankę wlać do mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet domowy pieczony
Następny przepis: Pasztet drobiowy z boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode