Pasztet drobiowy z pieczarkami

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Podróżuj z nami w świat kulinarnych przygód i odkryj nasz wyjątkowy przepis na pasztet drobiowy z pieczarkami. Ten pikantny przysmak będzie idealny dla tych, którzy cenią połączenie delikatnego smaku mięsa drobiowego z intensywną nutą pieczarki. Niewątpliwie, to danie wyróżnia się na tle innych pasztetów – zarówno jak się go robi, jak i jak długo je piecze, przekłada się na jego niepowtarzalny smak. Ten domowy pasztet drobiowy, pieczony do złotej skorupy, będzie zarówno idealnym dodatkiem do kanapek, jak i gwiazdą uczty przy rodzinnej kolacji. Spróbuj naszego przepisu, a przekonaj się, jak pyszny może być pasztet.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka z rosołu
  • 1/2 kg wątróbki z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 litra bulionu z kurczaka
  • 120 g masła
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Dodatkowo: oliwa
  • Dodatkowo: 1 łyżka masła

Pasztet drobiowy z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Warzywa obieramy, zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Wyjmujemy z bulionu i odstawiamy do wystudzenia. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż delikatnie się zrumieni. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu. W międzyczasie dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Cebulka powinna się lekko zeszklić.
  2. Mięso, wątróbkę, cebulkę, pieczarki i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy roztopione masło, jajka, wszystkie przyprawy i mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony, gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej. Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż, a potem w poprzek. Masę wykładamy do foremki i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200′C. Pieczemy około 70 minut w zależności od wielkości formy do pieczenia. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej pasztet schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Pasztet drobiowy z pieczarkami – dodatkowe informacje

Pasztet świetnie smakuje z konfiturą z czerwonej cebuli. Idealnym dodatkiem jest również ogórek kwaszony czy konfitura z żurawiny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet drobiowy z boczkiem
Następny przepis: pasztet jajeczno - pieczarkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode