pasztet jajeczno - pieczarkowy

pasztet jajeczno – pieczarkowy

Ciesz się smakiem domowej roboty pasztetu jajeczno-pieczarkowego. To nie tylko znakomita propozycja na wielkanocny stół, ale i doskonały dodatek do kanapek na co dzień. Wykorzystując prostotę jajek i głębię smaku pieczarek, ten przepis na pasztet, łączy w sobie tradycyjne składniki w nowoczesny sposób. Pasztet pieczarkowo jajeczny to doskonałe połączenie, które nie tylko zadowoli podniebienia, ale także dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Oto przepis, który pozwoli przekonać się, jak smaczna może być domowa kuchnia.

Składniki:

  • 10 ugotowanych na twardo jajek
  • 800 gramów pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 100 – 120 gramów sera żółtego (polecam edamski lub parmezan, tego ostatniego 50 gramów)
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy (opcjonalnie)
  • 2 surowe jaja
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz (pieprzu nie żałujemy)
  • ulubione zioła (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki bułki tartej

Pasztet jajeczno – pieczarkowy – jak zrobić?

  1. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przysmażamy na patelni, na oleju, wrzucamy do sporej miski, studzimy. Posiekaną cebulkę również przysmażamy na złoto, przekładamy do pieczarek (bez tłuszczu), studzimy. Potem dodajemy posiekane drobno jaja na twardo, starty ser, bułkę tartą, surowe jaja, przyprawy, majonez i musztardę (opcjonalnie), zieleninę, wyrabiamy wszystko dokładnie. Foremkę keksową o wymiarach 10×25 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy masę, ugniatamy ją równomiernie, z wierzchu smarujemy cieniutko olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy pasztet i pieczemy około 55 – 60 minut, jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia przypieka nam się za bardzo z wierzchu, przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy dalej do końca wyżej wymienionego czasu (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

porady – dodatkowe informacje

UWAGA: Pasztet kroi się ładnie kiedy całkiem wystygnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet drobiowy z wątróbką z królika
Następny przepis: Pasztet mięsny z wątróbką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode