Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego to wyjątkowe przysmak, które doskonale nadają się na przekąskę, zarówno na imprezie, jak i podczas spokojnego wieczoru w domu. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie ich jest szybkie i proste. Wypełnione wybranym farszem, dodają niepowtarzalnego smaku każdej chwili. Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest formowanie, jednak jeśli przyłożysz się do tego zadania, efekt z pewnością Cię wynagrodzi. I pamiętaj – paszteciki są tak pyszne, jak tylko pozwolisz, by były. Twórczość jest tu kluczowa! Czy to z mięsem, warzywami, czy nawet owocami – każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
admin
Składniki:
- 2 paczki ciasta francuskiego
- 1 kilogram pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- Szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz do smaku
Paszteciki z ciasta francuskiego – jak zrobić?
- Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać na patelnię natkę pietruszki oraz przyprawy i dusić do odparowania większości płynu. Do uduszonych pieczarek dodać bułkę tartą, wymieszać farsz i odstawić do przestudzenia.
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Wzdłuż krótszego brzegu nałożyć farsz, zostawiając ok. 1 cm odstępu od krawędzi. Zawinąć ciasto, przykrywając pieczarki i formując roladkę tak aby łączenie znalazło się pod spodem. Odciąć roladkę od reszty ciasta i obrócić tak aby łączenie znalazło się pod spodem. W ten sam sposób uformować roladki z reszty ciasta.
- Rolady pokroić na paszteciki, naciąć je z wierzchu i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
Słowa kluczowe: jak formować paszteciki
Paszteciki z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje
Paszteciki z ciasta francuskiego przed pieczeniem możemy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem, czarnuszką lub sezamem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paszteciki naleśnikowe
Następny przepis: Paszteciki z kapustą i pieczarkami