Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego to wyjątkowe przysmak, które doskonale nadają się na przekąskę, zarówno na imprezie, jak i podczas spokojnego wieczoru w domu. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie ich jest szybkie i proste. Wypełnione wybranym farszem, dodają niepowtarzalnego smaku każdej chwili. Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest formowanie, jednak jeśli przyłożysz się do tego zadania, efekt z pewnością Cię wynagrodzi. I pamiętaj – paszteciki są tak pyszne, jak tylko pozwolisz, by były. Twórczość jest tu kluczowa! Czy to z mięsem, warzywami, czy nawet owocami – każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.

Składniki:

  • 2 paczki ciasta francuskiego
  • 1 kilogram pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Paszteciki z ciasta francuskiego – jak zrobić?

  1. Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i lekko podsmażyć. Dodać pieczarki i dusić ok. 10 minut. Po tym czasie dodać na patelnię natkę pietruszki oraz przyprawy i dusić do odparowania większości płynu. Do uduszonych pieczarek dodać bułkę tartą, wymieszać farsz i odstawić do przestudzenia.
  2. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Wzdłuż krótszego brzegu nałożyć farsz, zostawiając ok. 1 cm odstępu od krawędzi. Zawinąć ciasto, przykrywając pieczarki i formując roladkę tak aby łączenie znalazło się pod spodem. Odciąć roladkę od reszty ciasta i obrócić tak aby łączenie znalazło się pod spodem. W ten sam sposób uformować roladki z reszty ciasta.
  3. Rolady pokroić na paszteciki, naciąć je z wierzchu i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 15-20 minut, do zrumienienia.

Słowa kluczowe: jak formować paszteciki

Paszteciki z ciasta francuskiego – dodatkowe informacje

Paszteciki z ciasta francuskiego przed pieczeniem możemy posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem, czarnuszką lub sezamem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paszteciki naleśnikowe
Następny przepis: Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode