Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami to smakowite, proste danie, które możesz przyrządzić w zaledwie kilka minut. To nie tylko apetyczny i zasyszący przepis, ale także niesamowicie zdrowy. Wędzona makrela to bogactwo białka i zdrowych tłuszczów omega-3, które są niezbędne dla zdrowia serca, a suszone pomidory dostarczają witamin i minerałów. Ta pasta jest doskonała na przekąskę, kolację czy lunch do pracy. Co więcej, przepis ten jest na tyle uniwersalny, że z powodzeniem może posłużyć jako bazowy, do którego można dodać ulubione składniki.

Składniki:

  • 1 świeża makrela
  • 250 gr twarogu półtłustego
  • 1/2 średniej cebuli
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • sól, pieprz

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso makreli oczyszczamy z ości i skóry i lekko rozdrabniamy przekładając do misy.
  2. Dodajemy biały ser, pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone w kostkę suszone pomidory.
  3. Dodajemy trochę pokrojonego szczypioru, resztę zostawiamy do posypania.
  4. Wszystko wstępnie mieszamy.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majonez.
  6. Mieszamy „na gotowo”.
  7. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
  8. Dodatkowo można podać kubek kakao.

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje

Ja osobiście majonezu dodaję tylko w ilości minimalnej tyle tylko aby pasta była łatwa do smarowania. Ponadto warto przygotować ją np. wieczorem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta z wędzonego dorsza
Następny przepis: Pasta z wędzonej ryby (szprotki)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode