Pasta z wędzonej ryby (szprotki)

Pasta z wędzonej ryby (szprotki)

Oto pyszny i kreatywny sposób na wykorzystanie szprotków w codziennym gotowaniu. Ten przepis na pastę z wędzonej ryby wprowadzi świeżość morskich składników prosto na twój talerz. Ten smakowity, a zarazem prosty przepis zawiera minimum składników, jednak dzięki wędzonemu rybemu smakowi, staje się prawdziwie wykwintny. Pasta z szprotków to zarówno znakomity pomysł na szybki obiad, jak i na wyrafinowany przekąski. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest umiejętne obieranie ryby. Niech ten przepis stanie się twoim ulubionym sposobem na wykorzystanie tego popularnego morskiego składnika.

Składniki:

  • 20 dag wędzonej ryby (szprotek)
  • 6 dag masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • Musztarda

Pasta z wędzonej ryby (szprotki) – jak zrobić?

  1. Obieramy wędzoną szprotkę, upewniając się, że nie została żadna ość.
  2. Jajko drobno kroimy.
  3. Do misy blendera wrzucamy rybę, masło i żółtko.
  4. Blendujemy składniki do uzyskania jednolitej masy.
  5. Doprawiamy pastę do smaku musztardą.

Pasta z wędzonej ryby (szprotki) – dodatkowe informacje

To pyszna pasta do świeżego pieczywa, idealnie komponuje się ze świeżym szczypiorkiem. Ja wykorzystałam szprotki, ale można użyć np. wędzonej makreli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami
Następny przepis: paszteciki z pasztetem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode