Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami to smakowite, proste danie, które możesz przyrządzić w zaledwie kilka minut. To nie tylko apetyczny i zasyszący przepis, ale także niesamowicie zdrowy. Wędzona makrela to bogactwo białka i zdrowych tłuszczów omega-3, które są niezbędne dla zdrowia serca, a suszone pomidory dostarczają witamin i minerałów. Ta pasta jest doskonała na przekąskę, kolację czy lunch do pracy. Co więcej, przepis ten jest na tyle uniwersalny, że z powodzeniem może posłużyć jako bazowy, do którego można dodać ulubione składniki.
admin
Składniki:
- 1 świeża makrela
- 250 gr twarogu półtłustego
- 1/2 średniej cebuli
- kilka suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka szczypioru
- sól, pieprz
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mięso makreli oczyszczamy z ości i skóry i lekko rozdrabniamy przekładając do misy.
- Dodajemy biały ser, pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone w kostkę suszone pomidory.
- Dodajemy trochę pokrojonego szczypioru, resztę zostawiamy do posypania.
- Wszystko wstępnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy majonez.
- Mieszamy „na gotowo”.
- Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
- Dodatkowo można podać kubek kakao.
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami – dodatkowe informacje
Ja osobiście majonezu dodaję tylko w ilości minimalnej tyle tylko aby pasta była łatwa do smarowania. Ponadto warto przygotować ją np. wieczorem 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pasta z wędzonego dorsza
Następny przepis: Pasta z wędzonej ryby (szprotki)