Parówki w cieście francuskim z sezamem

Parówki w cieście francuskim z sezamem

Parówki w cieście francuskim z sezamem to przepis na smakowite, małe przekąski, które sprawdzą się zarówno na imprezach, jak i do codziennego podjadania. To doskonała propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na przygotowanie jedzenia. Plastyczność ciasta francuskiego i wyraźny smak parówek to połączenie, które sprawi, że te niewielkie snacksy stają się prawdziwą gratką dla podniebienia. Dodatek sezamu dodaje im odrobinę egzotyki, a także sprawia, że są bardziej sycące. To przepyszna alternatywa dla tradycyjnych kanapek czy chipów.

Składniki:

  • 5 cienkich parówek
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • Papier do pieczenia
  • Sezam

Parówki w cieście francuskim z sezamem – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie pokroić radełkiem na cienkie paseczki (około 0,5 cm).
  2. Parówki obrać, przekroić na pół, opleść paskami ciasta, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Jajko rozkłócić, posmarować ciasto.
  4. Posypać sezamem.
  5. Piec w temperaturze około 190 stopni na złoty kolor.

Parówki w cieście francuskim z sezamem – dodatkowe informacje

1. Podobne paluszki parówkowe można wykonać z ciastem kruchym lub drożdżowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Parówki z serem w cieście francuskim
Następny przepis: PARÓWKI W CIEŚCIE ZIEMNIACZANYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode