Parówki w cieście francuskim z sezamem
Parówki w cieście francuskim z sezamem to przepis na smakowite, małe przekąski, które sprawdzą się zarówno na imprezach, jak i do codziennego podjadania. To doskonała propozycja dla osób, które nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na przygotowanie jedzenia. Plastyczność ciasta francuskiego i wyraźny smak parówek to połączenie, które sprawi, że te niewielkie snacksy stają się prawdziwą gratką dla podniebienia. Dodatek sezamu dodaje im odrobinę egzotyki, a także sprawia, że są bardziej sycące. To przepyszna alternatywa dla tradycyjnych kanapek czy chipów.
admin
Składniki:
- 5 cienkich parówek
- 1 jajko
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Papier do pieczenia
- Sezam
Parówki w cieście francuskim z sezamem – jak zrobić?
- Ciasto francuskie pokroić radełkiem na cienkie paseczki (około 0,5 cm).
- Parówki obrać, przekroić na pół, opleść paskami ciasta, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajko rozkłócić, posmarować ciasto.
- Posypać sezamem.
- Piec w temperaturze około 190 stopni na złoty kolor.
Parówki w cieście francuskim z sezamem – dodatkowe informacje
1. Podobne paluszki parówkowe można wykonać z ciastem kruchym lub drożdżowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parówki z serem w cieście francuskim
Następny przepis: PARÓWKI W CIEŚCIE ZIEMNIACZANYM