PARÓWKI W CIEŚCIE ZIEMNIACZANYM
Parówki w cieście ziemniaczanym to przepis, który łączy klasyczne, dziecięce smaki z nieskomplikowanymi składnikami. Jest to doskonała propozycja dla miłośników ziemniaków i tradycyjnych parówek, prezentująca te dwa składniki w niepowtarzalnej, nowej formie. To danie jest idealne na szybki obiad, podwieczorek lub urozmaicenie klasycznego grilla. Bez względu na okoliczności, parówki w cieście ziemniaczanym z pewnością przyniosą urozmaicenie do domowego menu i zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pozwól sobie na małe szaleństwo i poczuj smak dzieciństwa na nowo, serwując parówki w cieście ziemniaczanym.
admin
Składniki:
- 2-3 JAJKA
- 6 CIENKICH PARÓWEK
- 2 SZKLANKI UGOTOWANYCH I POTŁUCZONYCH ZIEMNIAKÓW
- 1/2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- BUŁKA TARTA
- OLEJ
- SÓL
- PIEPRZ
Parówki w cieście ziemniaczanym – jak zrobić?
- Ziemniaki połączyć z mąką, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Parówki przekroić na pół i obtoczyć w ziemniaczanej masie.
- Moczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej.
- Smażyć na gorącym oleju z obu stron, aż do uzyskania bardzo rumianego koloru.
PORADY – Dodatkowe informacje
Ja zawsze podaję do tego dania surówkę z jabłek i marchewki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Parówki w cieście francuskim z sezamem
Następny przepis: Parówki w kruchym cieście