Paprykarz z makreli

Paprykarz z makreli

Paprykarz z makreli, to doskonała propozycja dla wielbicieli smaków morskich. Jego delikatna, lekko pikantna nuta doskonale wpisuje się w gust każdego smakosza, a domowe przygotowanie sprawia, że jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Charakterystyczna konsystencja i łagodny smak wędzonej makreli sprawiają, że jest to jedna z tych przekąsek, które możemy serwować na chlebie, krakersach lub jako dodatek do sałatek. Własnoręcznie przygotowany paprykarz z makreli to także doskonały pomysł na kreatywne wykorzystanie pozostałych po obiedzie ryb. Dobrej jakości składniki gwarantują niezapomniane doznania kulinarne.

Składniki:

  • 1 torebka ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 wędzona makrela o wadze ok. 250g
  • 4 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie cebule
  • 1 mała papryka
  • 4 łyżki oleju
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól

Paprykarz z makreli – jak zrobić?

  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodając listki, ziele i pieprz.
  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli i smażyć około 10 minut. Wyjąć listki, ziele i pieprz.
  3. Dolać pół szklanki wody i dusić warzywa do miękkości. W tym czasie makrelę pozbawić wszystkich ości i rozdrobnić.
  4. Do miękkich warzyw dodać makrelę, ryż i przecier pomidorowy. Smażyć do wchłonięcia się nadmiaru płynu, przyprawić do smaku solą i papryką.

Paprykarz z makreli – dodatkowe informacje

Z podanych składników wychodzi pełna patelnia paprykarzu. Gotując dla mniejszej liczby osób ilość składników spokojnie można zmniejszyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paprykarz drobiowo warzywny
Następny przepis: Paprykowe krakersy z kminkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode