Paprykarz z makreli
Paprykarz z makreli, to doskonała propozycja dla wielbicieli smaków morskich. Jego delikatna, lekko pikantna nuta doskonale wpisuje się w gust każdego smakosza, a domowe przygotowanie sprawia, że jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Charakterystyczna konsystencja i łagodny smak wędzonej makreli sprawiają, że jest to jedna z tych przekąsek, które możemy serwować na chlebie, krakersach lub jako dodatek do sałatek. Własnoręcznie przygotowany paprykarz z makreli to także doskonały pomysł na kreatywne wykorzystanie pozostałych po obiedzie ryb. Dobrej jakości składniki gwarantują niezapomniane doznania kulinarne.
admin
Składniki:
- 1 torebka ugotowanego na sypko ryżu
- 1 wędzona makrela o wadze ok. 250g
- 4 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 2 średnie cebule
- 1 mała papryka
- 4 łyżki oleju
- 500g przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- sól
Paprykarz z makreli – jak zrobić?
- Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodając listki, ziele i pieprz.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli i smażyć około 10 minut. Wyjąć listki, ziele i pieprz.
- Dolać pół szklanki wody i dusić warzywa do miękkości. W tym czasie makrelę pozbawić wszystkich ości i rozdrobnić.
- Do miękkich warzyw dodać makrelę, ryż i przecier pomidorowy. Smażyć do wchłonięcia się nadmiaru płynu, przyprawić do smaku solą i papryką.
Paprykarz z makreli – dodatkowe informacje
Z podanych składników wychodzi pełna patelnia paprykarzu. Gotując dla mniejszej liczby osób ilość składników spokojnie można zmniejszyć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Paprykarz drobiowo warzywny
Następny przepis: Paprykowe krakersy z kminkiem