Paprykarz drobiowo warzywny
Przepis na paprykarz drobiowo-warzywny to cudowna alternatywa dla tradycyjnej potrawy, popularnej zwłaszcza na północy Polski. W tym wariantach skupiamy się na wykorzystaniu mięsa z indyka, które jest nie tylko świetnym źródłem białka, ale również ma delikatny, lekko słodkawy smak, doskonale komponujący się z pozostałymi składnikami. Ważne miejsce w danym przepisie zajmują warzywa, które dodają potrawie koloru i niepowtarzalnego aromatu. Paprykarz drobiowo-warzywny to propozycja dla tych, którzy kochają klasyczne smaki w nowych, świeżych odsłonach. Wypróbuj już dziś!
admin
Składniki:
- 1 kilogram indyka bez skóry
- 3 średnie cebule
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- Biała część pora
- 0,5 kilograma pieczarek
- Pół główki białej kapusty
- Czerwona papryka
- Żółta papryka
- Zielona papryka
- Pomarańczowa papryka
- Olej do smażenia
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Do smaku: Vegeta
- Do smaku: Słodka i ostra papryka
- Do smaku: Pieprz
Paprykarz z indyka – jak zrobić?
- Mięso z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
- Cebulę, marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
- Na 3 łyżkach oliwy smażymy mięso. W tym czasie dodajemy pokrojoną cebulę, por, marchew, pietruszkę oraz pieczarki.
- Smażymy wszystko razem.
- Kapustę siatkujemy i dodajemy do reszty składników. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut.
- Podczas duszenia papryki, usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy w paski i również dodajemy do dania.
- Dusimy wszystko razem, doprawiamy do smaku przecierem i przyprawami.
- Danie jest gotowe do podania.
Smacznego!
Paprykarz drobiowo warzywny – dodatkowe informacje
Paprykarz z indyka podajemy z ryżem. Danie powinno być lekko ostre. Możemy zastąpić indyka kurczakiem.