Paprykarz drobiowo warzywny

Paprykarz drobiowo warzywny

Przepis na paprykarz drobiowo-warzywny to cudowna alternatywa dla tradycyjnej potrawy, popularnej zwłaszcza na północy Polski. W tym wariantach skupiamy się na wykorzystaniu mięsa z indyka, które jest nie tylko świetnym źródłem białka, ale również ma delikatny, lekko słodkawy smak, doskonale komponujący się z pozostałymi składnikami. Ważne miejsce w danym przepisie zajmują warzywa, które dodają potrawie koloru i niepowtarzalnego aromatu. Paprykarz drobiowo-warzywny to propozycja dla tych, którzy kochają klasyczne smaki w nowych, świeżych odsłonach. Wypróbuj już dziś!

Składniki:

  • 1 kilogram indyka bez skóry
  • 3 średnie cebule
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Biała część pora
  • 0,5 kilograma pieczarek
  • Pół główki białej kapusty
  • Czerwona papryka
  • Żółta papryka
  • Zielona papryka
  • Pomarańczowa papryka
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Do smaku: Vegeta
  • Do smaku: Słodka i ostra papryka
  • Do smaku: Pieprz

Paprykarz z indyka – jak zrobić?

  1. Mięso z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
  2. Cebulę, marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Na 3 łyżkach oliwy smażymy mięso. W tym czasie dodajemy pokrojoną cebulę, por, marchew, pietruszkę oraz pieczarki.
  4. Smażymy wszystko razem.
  5. Kapustę siatkujemy i dodajemy do reszty składników. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut.
  6. Podczas duszenia papryki, usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy w paski i również dodajemy do dania.
  7. Dusimy wszystko razem, doprawiamy do smaku przecierem i przyprawami.
  8. Danie jest gotowe do podania.

Smacznego!

Paprykarz drobiowo warzywny – dodatkowe informacje

Paprykarz z indyka podajemy z ryżem. Danie powinno być lekko ostre. Możemy zastąpić indyka kurczakiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Paprykarz domowy
Następny przepis: Paprykarz z makreli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode