Królik w ziołach (z rękawa)
Królik w ziołach (z rękawa) to wykwintny i aromatyczny przepis, który potrafi zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Delikatne, soczyste mięso królika pieczone w rękawie nabiera niepowtarzalnego smaku dzięki bogatemu zestawowi ziół, które wnikają w jego strukturę. Jest to danie o głębokim i kompleksowym profilu smakowym, które doskonale sprawdzi się zarówno na elegancki obiad, jak i rodzinny posiłek. Choć królik może wydawać się skomplikowany do przygotowania, ten przepis pokazuje, że można go przyrządzić prosto i bezproblemowo w domu.
admin
Składniki:
- tuszka z królika
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- świeża natka pietruszki (3-4 gałązki)
- świeża szałwia (kilka listków)
- maggi
- olej lub oliwa
Królik w ziołach (z rękawa) – jak zrobić?
- Królika rozporcjować, opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić przyprawą maggi. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
- Mięso wyjąć z lodówki, skropić oliwą lub olejem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Między kawałki mięsa włożyć natkę pietruszki i listki szałwi, dodać czosnek. Worek spiąć i umieścić z żaroodpornym naczyniu.
- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po około 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, rozciąć worek, polać mięso wytworzonymi sokami i piec jeszcze około 10 minut (do zrumienienia się mięsa). Taki królik najlepiej smakuje podany z klasycznym sosem pieczarkowym.
Porady – Królik w ziołach (z rękawa) – dodatkowe informacje
Natkę pietruszki i szałwię jeszcze lepiej jest posiekać i natrzeć nimi królika przed wstawieniem do lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Królik w Sosie Pieczarkowym
Następny przepis: Królik w sosie śmietanowym