Królik w ziołach (z rękawa)

Królik w ziołach (z rękawa)

Królik w ziołach (z rękawa) to wykwintny i aromatyczny przepis, który potrafi zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Delikatne, soczyste mięso królika pieczone w rękawie nabiera niepowtarzalnego smaku dzięki bogatemu zestawowi ziół, które wnikają w jego strukturę. Jest to danie o głębokim i kompleksowym profilu smakowym, które doskonale sprawdzi się zarówno na elegancki obiad, jak i rodzinny posiłek. Choć królik może wydawać się skomplikowany do przygotowania, ten przepis pokazuje, że można go przyrządzić prosto i bezproblemowo w domu.

Składniki:

  • tuszka z królika
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • świeża natka pietruszki (3-4 gałązki)
  • świeża szałwia (kilka listków)
  • maggi
  • olej lub oliwa

Królik w ziołach (z rękawa) – jak zrobić?

  1. Królika rozporcjować, opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić przyprawą maggi. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
  2. Mięso wyjąć z lodówki, skropić oliwą lub olejem i przełożyć do rękawa do pieczenia. Między kawałki mięsa włożyć natkę pietruszki i listki szałwi, dodać czosnek. Worek spiąć i umieścić z żaroodpornym naczyniu.
  3. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po około 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie, rozciąć worek, polać mięso wytworzonymi sokami i piec jeszcze około 10 minut (do zrumienienia się mięsa). Taki królik najlepiej smakuje podany z klasycznym sosem pieczarkowym.

Porady – Królik w ziołach (z rękawa) – dodatkowe informacje

Natkę pietruszki i szałwię jeszcze lepiej jest posiekać i natrzeć nimi królika przed wstawieniem do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik w Sosie Pieczarkowym
Następny przepis: Królik w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode