Królik w sosie śmietanowym

Królik w sosie śmietanowym

Zanurzamy się w prawdziwe doznania kulinarne z tym niezwykle aromatycznym przepisem na królika w sosie śmietanowym. Jest to propozycja, która zadowoli zarówno miłośników wyrafinowanych smaków, jak i tych, którzy szukają nowych pomysłów na obiad. Podstępem do sukcesu jest peklowanie królika, które nadaje mięsu niepowtarzalny smak i aromat. Delikatność królika idealnie komponuje się ze śmietanowym sosem, tworząc danie, które zachwyci nie tylko podniebienie, ale i oko. Wypróbuj ten wariacyjny przepis i skosztuj królika, jakiego nigdy wcześniej nie jedliście.

Składniki:

  • Marynata:

    500 g mięsa z królika

    1 szklanka maślanki

    2 ząbki czosnku

    1 łyżeczka natki pietruszki

    szczypta tymianku

    sól, pieprz

  • Sos śmietanowy:

    50 g słoniny

    4-5 cebul

    50 ml wina białego wytrawnego

    100 ml bulionu warzywnego (opcjonalnie – rosołu lub wywaru z gotującej się zupy)

    1 łyżeczka natki pietruszki

    1/2 łyżeczki tymianku

    sól, pieprz

    200 ml śmietanki kremówki

    1 łyżka mąki

Królik w sosie śmietanowym – jak zrobić?

  1. Peklowanie królika: Mięso z królika kroimy na dużą kostkę, łączymy z maślanką, pokrojonym czosnkiem, natką pietruszki, tymiankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  2. Przygotowanie sosu śmietanowego: Słoninę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy. Słoninę topimy do momentu, aż uzyskamy tłuszcz do podsmażenia cebuli, nie dopuszczamy jednak, by ze słoniny pozostały suche skwarki. Dodajemy posiekaną w półplasterki cebulę i dusimy pod przykryciem. Kiedy cebula nieco zmięknie dodajemy zamarynowanego, ale oczyszczonego z marynaty królika (robimy to za pomocą ręcznika papierowego). Podlewamy winem i dusimy pod przykryciem. Kiedy wino się zredukuje, podlewamy bulionem, doprawiamy natką pietruszki, tymiankiem, solą i pieprzem, dusimy ok. 10 minut. Na koniec wlewamy śmietankę połączoną z mąką, cały czas mieszając, by uzyskać jednolity sos.

xxxx – dodatkowe informacje

Sos podajemy z ziemniakami lub pure ziemniaczanym oraz ulubioną surówką/sałatką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik w ziołach (z rękawa)
Następny przepis: Królik z czosnkiem i majerankiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode