KRÓLIK w SOSIE POMIDOROWYM (CONIGLIO alla CACCIATORA)

KRÓLIK w SOSIE POMIDOROWYM (CONIGLIO alla CACCIATORA)

Przepis na królika w sosie pomidorowym, znanego też jako Coniglio alla Cacciatora, to klasyczne danie kuchni włoskiej. Tradycyjnie przyrządzane przez włoskich myśliwych, stanowi doskonałą alternatywę dla typowych mięsnych dań. O wyjątkowym smaku potrawy decyduje nietypowy składnik – królik, który z pewnością zadowoli miłośników egzotycznej kuchni. Dopełnieniem jest aromatyczny sos pomidorowy, stanowiący idealne tło dla delikatnego smaku mięsa. Przepis na królika po myśliwsku jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy – królika cechuje niska zawartość tłuszczu. To danie to prawdziwa uczta dla podniebienia, której nie sposób opisać słowami – trzeba jej po prostu spróbować!

Składniki:

  • mięso z królika
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • Garść czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • ½ szklanki białego wina
  • ok. 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeże zioła (rozmaryn, szałwia)

Królik w sosie pomidorowym (coniglio alla cacciatora) – jak zrobić?

  1. Umyj i poporcjuj królika.
  2. W misce zamarynuj mięso. Posól kawałki królika, dodaj wino, 2 łyżki oliwy, czosnek (cały lub przeciśnięty dla intensywniejszego smaku) i świeże zioła. Marynuj przez co najmniej 1 godzinę (najlepiej przez całą noc).
  3. Marchewkę, seler i cebulę pokrój na drobną kostkę. Na dużej patelni lub w brytwance (odpowiedniej do wsadzenia do piekarnika), rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż przez chwilę pokrojone warzywa.
  4. Do warzyw dodaj odsączonego z marynaty królika. Obracaj kawałki mięsa tak, żeby z każdej strony lekko się przypiekły (na dużym ogniu bez przykrycia). Po około 5 minutach wlej wino, w którym marynował się królik, i poczekaj przez około 5 minut, aż alkohol z wina odparuje.
  5. Teraz zalej królika sosem pomidorowym z odrobiną wody (około 100 ml), dodaj oliwki i wsadź do nagrzanego do 200°C piekarnika. W początkowej fazie (około 30 minut) możesz przykryć naczynie folią aluminiową lub przykrywką, a następnie odkryj i piecz przez kolejne 30 minut.
  6. Królika podawaj polanego sosem pomidorowym i ze świeżym pieczywem. Buon Appetito!

KRÓLIK w SOSIE POMIDOROWYM (CONIGLIO alla CACCIATORA) – dodatkowe informacje

Jeżeli przygotowujesz mniejszą ilość królika możesz przygotować go na patelni. Podsmaż męso z warzywami, a nstępnie zalej sosem pomidorowym dodaj oliwki i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik w śmietanie z pieczarkami
Następny przepis: Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode