Królik w śmietanie z pieczarkami

Królik w śmietanie z pieczarkami

Królik w śmietanie z pieczarkami to staropolska propozycja na wykwintny obiad. Ten przepis łączy w sobie elegancję kulinarnego rzemiosła ze smakiem, jaki kojarzy się z tradycyjną, domową kuchnią. Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami ma delikatne, ale jednocześnie wyraziste aromaty, a mięso dzięki duszeniu staje się kruche i soczyste. Pieczarki doskonale podkreślają smak królika, a śmietana dodaje potrawie kremowej lekkości. Idealny na specjalne okazje, ten danie możesz przygotować także na przyjazne spotkanie przy rodzinnym stole. Oto przepis na królika duszonego z pieczarkami!

Składniki:

  • Tuszka królicza o wadze około 1,3-1,4kg
  • 70 dag pieczarek
  • 3 duże cebule
  • olej do smażenia
  • śmietana 18% o wadze 400g
  • 3-4 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 kostka rosołowa (u mnie drobiowa)
  • 1/2 łyżeczki suchego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli

Królik w śmietanie z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Cebulka z pieczarkami 1.
    Cebulę pokroić w kostkę przysmażyć na patelni. Do zeszklonej cebulki dodać pieczarki pokrojone w plasterki, wszystko razem udusić.
  2. Poporcjowany królik z przyprawami 2.
    Królika poporcjować i opłukać. Mięso posolić i posypać rozmarynem.
  3. Obsmażamy mięsko na rumiano 3.
    Krótko obsmażyć na złoty kolor.
  4. Króliczek przełożony do naczynia żaroodpornego 4.
    Tuszkę umieścić w naczyniu żaroodpornym.
  5. Królik z pieczarkami 5.
    Na mięso wyłożyć przysmażone pieczarki z cebulą.
  6. 6.
    Kostkę rosołową rozpuścić w 1/4 l wody.
  7. 7.
    Śmietanę wymieszać z musztardą i stopniowo dolewać wywar z kostki rosołowej (wymieszać).
  8. Królik+pieczarki+śmietana 8.
    Całość wylać na królika.
  9. Upieczony króliczek 9.
    Piec w temp.180*C bez termoobiegu przez około 1,5 godziny.

Porady – dodatkowe informacje

Cebulę z pieczarkami można przygotować sobie dzień wcześniej, dodając do królika trzeba tylko podgrzać żeby tłuszcz się rozpuścił.

Królika podajemy z buraczkami lub gotowaną marchewką z groszkiem. Osobiście lubimy też go ze śliwką w occie, którą sama robię.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik w czerwonym winie i musztardzie.
Następny przepis: KRÓLIK w SOSIE POMIDOROWYM (CONIGLIO alla CACCIATORA)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode