Królik w czerwonym winie i musztardzie.

Królik w czerwonym winie i musztardzie.

Odkryj niepowtarzalny smak królika pieczonego w czerwonym winie z dodatkiem musztardy – klasycznego dania, które podbija kubki smakowe swoją wyjątkową mieszanką aromatów. Ten przepis o bogatym smaku łączy w sobie francuski szyk i domowy komfort, jest doskonały na specjalne okazje, takie jak kolacje świąteczne lub rodzinne uroczystości. Czerwone wino nadaje mięsu głęboki, złożony smak, który doskonale komponuje się z ostrym akcentem musztardy. Królik w czerwonym winie i musztardzie to danie, które zaskoczy i zachwyci Twoich gości swoją wykwintnością. Odkryj królika w nowej, niepowtarzalnej odsłonie.

Składniki:

  • 2 uda z królika
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • sól
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta majeranku
  • 1,5 szklanki półwytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • liść selera

Królik w czerwonym winie i musztardzie – jak zrobić?

  1. Przed duszeniem uda z królika należy dokładnie umyć, osuszyć i nasolić. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy zgnieciony czosnek. Następnie przysmażamy udka z dwóch stron po 5-7 minut aż się porządnie zrumienią.
  2. Dodajemy pokrojoną cebulkę i marchew. Przyprawiamy kurkumą, imbirem i majerankiem.
  3. Dolewamy wino i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
  4. Gdy wino będzie już mniej dodajemy 3 łyżki musztardy bezpośrednio na królika, posiekaną natkę i posiekany liść selera.
  5. Dusimy do miękkości i aż powstanie gęsty sos.

Porady – dodatkowe informacje

Królik sam w sobie jest tak dobry, że nie potrzeba już sałatek, wystarczą gotowane na parze warzywa lub warzywa z dodatkiem masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Królik w musztardzie
Następny przepis: Królik w śmietanie z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode