Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami
Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami to przepis, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ta wykwintna potrawa urzeka dekadencyjnym połączeniem mięsa królika, kremowej śmietany, słodkiej marchewki i soczystych pieczarek. Wyborny, aromatyczny i sycący – to idealne danie na rodzinne spotkanie. Składniki takie jak królik i warzywa zapewniają bogactwo smaków i tekstur, które na pewno oczarują Twoich gości. Przepis ten nawiązuje do tradycji kulinarnych wielu krajów, a jednocześnie jest doskonały dla tych, którzy poszukują nowych smaków. Nasz królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- 1 królik podzielony na porcje
- 5 marchewek
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oliwy
Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Porcje królika posypać solą i pieprzem, następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do królika, podsmażyć.
Czosnek drobno posiekać, dodać do królika, podlać 2 szklankami wody, dodać sól, kurkumę, przykryć i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. -
2.
Obraną marchewkę i pieczarki pokroić w plastry i dodać do królika. Dusić dalej ok. 40 minut.
Gdy królik będzie miękki, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze śmietanką.
Zagotować i podawać.
Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami – dodatkowe informacje
Podawać z ziemniakami puree.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KRÓLIK w SOSIE POMIDOROWYM (CONIGLIO alla CACCIATORA)
Następny przepis: Królik w śmietanie z warzywami