Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami

Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami

Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami to przepis, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ta wykwintna potrawa urzeka dekadencyjnym połączeniem mięsa królika, kremowej śmietany, słodkiej marchewki i soczystych pieczarek. Wyborny, aromatyczny i sycący – to idealne danie na rodzinne spotkanie. Składniki takie jak królik i warzywa zapewniają bogactwo smaków i tekstur, które na pewno oczarują Twoich gości. Przepis ten nawiązuje do tradycji kulinarnych wielu krajów, a jednocześnie jest doskonały dla tych, którzy poszukują nowych smaków. Nasz królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 królik podzielony na porcje
  • 5 marchewek
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy

Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Porcje królika posypać solą i pieprzem, następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
    Cebulę pokroić w kostkę i dodać do królika, podsmażyć.
    Czosnek drobno posiekać, dodać do królika, podlać 2 szklankami wody, dodać sól, kurkumę, przykryć i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  2. 2.
    Obraną marchewkę i pieczarki pokroić w plastry i dodać do królika. Dusić dalej ok. 40 minut.
    Gdy królik będzie miękki, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze śmietanką.
    Zagotować i podawać.

Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami – dodatkowe informacje

Podawać z ziemniakami puree.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRÓLIK w SOSIE POMIDOROWYM (CONIGLIO alla CACCIATORA)
Następny przepis: Królik w śmietanie z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode