Królik w śmietanie z pieczarkami
Królik w śmietanie z pieczarkami to staropolska propozycja na wykwintny obiad. Ten przepis łączy w sobie elegancję kulinarnego rzemiosła ze smakiem, jaki kojarzy się z tradycyjną, domową kuchnią. Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami ma delikatne, ale jednocześnie wyraziste aromaty, a mięso dzięki duszeniu staje się kruche i soczyste. Pieczarki doskonale podkreślają smak królika, a śmietana dodaje potrawie kremowej lekkości. Idealny na specjalne okazje, ten danie możesz przygotować także na przyjazne spotkanie przy rodzinnym stole. Oto przepis na królika duszonego z pieczarkami!
admin
Składniki:
- Tuszka królicza o wadze około 1,3-1,4kg
- 70 dag pieczarek
- 3 duże cebule
- olej do smażenia
- śmietana 18% o wadze 400g
- 3-4 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 1 kostka rosołowa (u mnie drobiowa)
- 1/2 łyżeczki suchego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki soli
Królik w śmietanie z pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Cebulę pokroić w kostkę przysmażyć na patelni. Do zeszklonej cebulki dodać pieczarki pokrojone w plasterki, wszystko razem udusić. -
2.
Królika poporcjować i opłukać. Mięso posolić i posypać rozmarynem. -
3.
Krótko obsmażyć na złoty kolor. -
4.
Tuszkę umieścić w naczyniu żaroodpornym. -
5.
Na mięso wyłożyć przysmażone pieczarki z cebulą. -
6.
Kostkę rosołową rozpuścić w 1/4 l wody. -
7.
Śmietanę wymieszać z musztardą i stopniowo dolewać wywar z kostki rosołowej (wymieszać). -
8.
Całość wylać na królika. -
9.
Piec w temp.180*C bez termoobiegu przez około 1,5 godziny.
Porady – dodatkowe informacje
Cebulę z pieczarkami można przygotować sobie dzień wcześniej, dodając do królika trzeba tylko podgrzać żeby tłuszcz się rozpuścił.
Królika podajemy z buraczkami lub gotowaną marchewką z groszkiem. Osobiście lubimy też go ze śliwką w occie, którą sama robię.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Królik w czerwonym winie i musztardzie.
Następny przepis: KRÓLIK w SOSIE POMIDOROWYM (CONIGLIO alla CACCIATORA)